Arkivbild. Foto: AFP/TT

Boeing: Alla flygningar med olycksdrabbade flygplansmodellen bör stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagkvällen svensk tid gick USA:s president Donald Trump ut med att man även i USA stoppar alla flygningar med Boeing 737 Max. Beskedet kom i samband med att det amerikanska luftfartsverket FAA hittat nya bevis som kan koppla samman olyckorna i Etiopien och Indonesien.

Nya fynd antyder att det finns likheter mellan söndagens olycka i Etiopien och flygkraschen i Indonesien i höstas, uppger det amerikanska luftfartsverket FAA.

”Myndigheten tog beslutet till följd av datainsamlingsprocessen och nya bevis som hittats på olycksplatsen som har analyserats i dag”, uppgav FAA.

Det var i söndags som 157 passagerare dog, bland dem flera svenskar, när Ethiopian Airlines flygplan kraschade strax efter start från Addis Abeba. Nu framgår det att flygplansmodellen redan tidigare fått mer kritik än vad som har varit känt.

Två piloter i USA har varnat för problem med planen. Piloterna har uppgett att flygplanen störtdykt strax efter att de slagit på autopiloten. I båda fallen har piloterna återfått kontroll över planen och rätat upp dem efter att autopiloten har kopplats bort. De båda säkerhetsrapporterna, som kom under förra året, är frivilliga och anonyma.

Oklart om det lett till åtgärder

Enligt piloternas uppgifter verkar dock problemet inte vara direkt kopplat till den nyutvecklade programvaran till flygplanens elektriska styrsystem – mjukvara som tillverkaren Boeing redan sagt att man ska ändra.

”Min bästa gissning är att det handlar om variationer i flyghastigheten”, skriver en av piloterna i rapporten.

Enligt AP är det oklart om rapporterna föranlett några åtgärder från flygbolagen eller myndigheternas sida.

Den europeiska luftfartsmyndigheten EASA meddelade på tisdagskvällen att alla flygningar med modellerna Boeing 737 Max 8 och 737 Max 9 stoppas efter söndagens dödliga flygkrasch i Etiopien.

USA stoppar flygplansmodellen

Beskedet kom efter att ett fyrtiotal andra länder förbjudit flygplansmodellen att flyga i deras luftrum och att många flygbolag tidigare under dagen beslutat sig för att sluta använda 737 Max-modellerna tills att alla eventuella brister är utredda och lösta.

Efter att Kanada på onsdagseftermiddagen beslutat att ta flygplansmodellen ur bruk följde även USA efter.

På onsdagskvällen kom sedan beskedet från Boeing själva. De rekommenderar att alla flygningar med den olycksdrabbade flygplansmodellen stoppas tillfälligt. Totalt rör det sig om 371 flygplan runtom i världen.

– Vi gör allt vi kan för att utreda orsakerna till olyckan, säger Dennis Muilenburg, Boeings Vd, i en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer