Delstatsvalet viktigt test för Merkel

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Varför ska vi i Sverige bry oss om det tyska delstatsvalet? SVT:s Rolf Fredriksson har svaren.

Rolf Fredriksson

Utrikesreporter

Det kan jämföras med amerikanska primärval. I delstatsvalen testas politiker och partier inför det avgörande nationella valet, som för tysk del är valet till förbundsdagen om ett år, i september 2017.

Politiska stämningar och svängningar i Europas viktigaste ekonomi och i det mäktigaste landet inom EU, det är något som många sätt påverkar oss i Sverige.

Måste Merkel avgå?

Nej, regeringsfrågan och vem som leder förbundsregeringen i Berlin avgörs inte i delstatsval. Även efter förluster i t.ex. Mecklenburg-Vorpommern kan Angela Merkel regera vidare i Berlin. Regeringen i Berlin utses efter nationella val i hela landet till förbundsdagen.

Men delstatsvalen ses som en temperaturmätare och test för regeringspartierna i Berlin, och delstatsval påverkar den politiska debatten i hela landet.

Det har hänt tidigare att en förbundskansler efter stora förluster för sitt parti i delstatsval bestämt sig för att opinionsläget kräver nyval på nationell nivå, men ingen tror att Merkel kommer att reagera så. Hon fortsätter i Berlin och hoppas att flyktingfrågan ”ska lugna ner sig” till förbundsdagsvalen om ett år.

Vid delstatsvalet utses ledamöter i delstatsparlamentet, som i Tyskland kallas lantdag. Majoriteten i delstatsparlamentet utser sen delstatsregering. Delstatsregeringen har representanter i förbundsrådet, ett slags överhus eller senat, och resultat i delstatsval påverkar därför indirekt lagstiftning och vilka lagar en regering i Berlin kan få igenom.

Kommer Merkel att ställa upp igen?

Den stora personfrågan i tysk politisk debatt just nu är om Angela Merkel kommer att ställa upp en fjärde mandatperiod.

Angela Merkel har nästa år suttit 12 år som tysk förbundskansler, och är därmed den regeringschef som suttit längst i EU. Tyskland har ingen tidsbegränsning så hon kan ställa upp nästa år för omval och skulle då kunna sitta 16 år som kansler, lika länge som Helmut Kohl satt.

De flesta bedömare tror att Angela Merkel ställer upp igen. Dels för att det inte finns uppenbara efterträdare inom hennes parti CDU och dels för att hon anses ha en pliktkänsla. Många tror att hon vill hantera flyktingfrågan vidare och europeiska samarbetsfrågor, som hur EU ska fungera efter brexit och hur euron fungerar. Merkel är helt enkelt inte typen som hoppar av, hon vill försöka slutföra det som är påbörjat. Samtidigt vet Merkel att Helmut Kohl, som hyllades för det tyska återförenandet, satt så länge att Helmut Kohl till slut upplevdes som förlamande och en belastning.

Frågan är också när hon ska tillkännage att hon vill kandidera för en fjärde period. Många tror att det blir vid CDU:s partikongress i december, men spekulationer senaste tiden handlar om att systerpartiet CSU:s ledare Horst Seehofer i Bayern vill att hon väntar till i februari. Seehofer vill ha en gränser för hur stor flyktingmottagningen ska vara och kan tänkas vilja ha eftergifter från Merkel för att stödja henne för en fjärde mandatperiod.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.