Boy Scouts of America når ett förlikningsavtal på 850 miljoner dollar som ska ges till en offerfond. Foto: Mary Altaffer/AP/TT

Pojkscouterna i USA accepterar förlikning på 850 miljoner dollar efter år av övergreppsanklagelser

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen nådde Boy Scouts of America (BSA) ett förlikningsavtal på 850 miljoner dollar för att lösa tiotusentals anklagelser om sexuella övergrepp mot barn och ungdomar.

I februari 2020 ansökte BSA, baserade i Irving, Texas, om konkursskydd efter att flertalet personer stämt organisationen för sexuella övergrepp. Anklagelserna mångdubblades när flera amerikanska stater beslutade om lagar som gör det möjligt för personer, inklusive vuxna, att skicka stämningsansökan angående något som skett för flera decennier sedan. Sammanlagt har omkring 82 500 anklagelser om sexuella övergrepp registrerats.

850 miljoner dollar till offerfond

Enligt det nyligen av domare godkända avtalet ska den nationella organisationen bidra med upp till 250 miljoner dollar i kontanter och egendom till en fond för offer till sexuella övergrepp mot barn. De lokala råden som driver den dagliga verksamheten för scouttrupper ska bidra med 600 miljoner dollar. Dessutom måste samtliga överföra sina försäkringsrättigheter till offerfonden, och blir därmed befriade från framtida ansvar gällande övergreppsanklagelser, uppger AP.

Domen gör det möjligt för BSA att gå vidare med en föreslagen omorganisationsplan, rapporterar Reuters. Pojkscouterna hoppas alltså kunna använda avtalet som en språngbräda för att komma ur konkurs senare i år.

Stark opposition

Men trots ett delvis godkänt avtal, står organisationen fortfarande inför en mängd invändningar mot avslöjandet.

Flera opponerande advokater hävdar att avtalet inte uppvisar fullständig information till borgenärer och lämnar för många obesvarade frågor kring försäkringar och behandlingen av lokala råd och sponsororganisationer. De menar också att tillvägagångsätten vid omröstning i samband med avslöjandena felaktigt uteslutit tusentals personers giltiga ärenden på grund av preskriptioner i olika stater.

Domaren vägrade bifalla en begäran om att BSA skulle behöva betala miljoner dollar i advokatkostnader, inklusive de som representerar det stora antalet drabbade av övergreppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.