Polen möter flyktingarna med öppna armar

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals personer strömmar nu in vid gränsövergången mellan Ukraina och Polen i Medyka. Det är en overklig syn. Volontärer väntar med bussar och skjutsar flyktingarna vidare till uppsamlingsläger som polska Röda Korset satt upp.

Polens inrikesminister har sagt att i Polen är alla trygga – och det gäller även Polens grannar. Man räknar med att en miljon ukrainare ska försöka ta sig till Polen.

SVT Nyheters reporter Erika Bjerström och fotograf Iman Tahbaz möter tre generationer ukrainska kvinnor som tillsammans flytt från Lviv. Mormor Lydia, dottern Alina och barnbarnet Irina fick bara med sig hunden och katten. Det är allt. De har ingen aning om vart de ska ta vägen. Irina håller hårt i väskan med katten Rockefeller.

– Det vi möter är människor som är lättade, nästan klentrogna att de är i säkerhet. Många är utmattade, en man hade kört sig, sin fru och två barn i 24 timmar för att nå polska gränsen. Men när jag frågar hur människor mår, hur det känns möts jag av tomma blickar, säger Bjerström.

Masha som är på väg över gränsen har bara fyra dagar kvar till förlossning:

– Jag har ingen aning om hur jag känner mig. Vi vaknade av raketbeskjutningen klockan 5 på morgonen. Vi flydde hals över huvud. Vi ska försöka ta oss till vänner i Prag, säger hon.

– Det är uppenbart att många drabbats av psykiskt trauma, säger Erika Bjerström.

Hör hennes möte med flyktingarna i klippet ovan.

Irina håller hårt i väskan med katten Rockefeller. Foto: Iman Tahbaz

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.