Polens president stoppar kritiserad medielag

Uppdaterad
Publicerad

Polens president Andrzej Duda stoppar en kontroversiell och omdiskuterad medielag, som kritiserats för att angripa fria medier.

– Jag lägger in mitt veto mot den, meddelade presidenten i en direktsändning på måndagen.

Lagförslaget röstades oväntat och snabbt igenom i det polska underhuset den 18 december, men har efter presidentens veto nu skickats tillbaka till parlamentet – för att skrivas om.

Medielagen syftade till att skärpa reglerna för utländskt ägarskap av polska medier. Den har beskrivits både som ett angrepp på fria medier och som ett sätt att stoppa rysk och kinesisk informationspåverkan.

President Andrzej Duda säger bland annat att en underteckning av lagen skulle kunna leda till en ansträngd relation med USA, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Kritiserades av EU

EU har kritiserat lagförslaget och oppositionen i Warszawa har hävdat att lagen syftar till att sätta munkavle på den populära oberoende nyhetskanalen TVN24, som ägs av USA-baserade Discovery.

Polens regeringsparti Lag och rättvisa har å sin sida länge hävdat att utländskt ägda medieföretag har för mycket makt i landet, och förvränger den offentliga debatten, skriver Reuters.

President Duda säger att han instämmer med principen att begränsa utländska intressen i polska medieföretag och att han skulle stödja en lagstiftning som skulle påverka framtida investeringar. Men det befintliga lagförslaget skulle ha skadat ett företag som redan verkar lagligt i Polen, enligt presidenten.

– Kontrakt måste hållas. För oss polacker är det en hedersfråga, säger han.

Flera turer kring lagförslaget

Det var i augusti som en majoritet i det polska parlamentets underhus sejmen röstade för medielagen. Men överhuset, senaten, la då in sitt veto. Före jul röstade dock sejmen igenom ett hävande av vetot, vilken innebär att enbart presidentens godkännande saknades. I samband med det det protesterade tusentals polacker mot medielagen.

USA uppmuntrade även Polens president att inte skriva på lagen.

EU:s tidigare rådsordförande Donald Tusk, numera ledare för det polska oppositionspartiet Medborgarplattformen, säger att Dudas beslut visat vikten av påtryckningar från såväl USA som demonstranterna på gatan.

”Låt ingen längre säga att det inte är värt det, att det är omöjligt, att vi inte kan göra någonting. Vi kan och vi måste”, skriver han på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.