En lastbil brinner under de våldsamma protesterna i Paris. Foto: Benoit Tessier/Reuters

Tårgas mot demonstranter i Paris

Uppdaterad
Publicerad

Fransk polis använde tårgas och vattenkanoner mot de så kallade ”gula västarna” i Paris. Tusentals demonstranterna fyllde för andra veckan i rad gatorna i Frankrikes huvudstad i protest mot stigande bränslepriser och president Macrons politik. På paradgatan Champs-Elysees brann eldar som demonstranter anlagt. I hela Frankrike deltog över 100 000 demonstranter i över tusen olika aktioner.

Demonstrationen har samlat tiotusentals personer och 3 000 poliser har mobiliserats, enligt BBC. 62 demonstranter har gripits på Champs-Elysees, totalt har över hundra personer gripits i hela landet.

Demonstranterna satte en lastbilstrailer i brand på paradgatan och polisen svarade med tårgas och vattenkanoner. På närliggande gator använde polisen gummikulor för att stoppa demonstranter, uppger nyhetsbyrån Reuters.

”Hör smällar”

– Jag fick tårgas kastad mot mig. Det började göra ont att andas och sved i ögonen, säger svenska studenten Katarina Wallenborg på plats i Paris.

– Jag sitter i lägenheten nu och hör smällar utifrån och helikoptrar i luften.

Demonstranterna försökte ta sig till president Macrons residens Elysee-palatset men stoppades av utposterade poliser. Demonstranterna skanderade ”avgå Macron” och ”Macron är en tjuv”.

Utöver de gula västarna demonstration pågick även en manifestation mot sexuella övergrepp samt två större sportevenemang i huvudstaden. Myndigheterna varnade för att grupper på både den yttersta vänster- och högerkanten planerade att ansluta sig till gula västarnas demonstrationer.

En dog i förra veckans demonstration

Förra helgen deltog närmare 300 000 människor i protester runt om i landet. Då omkom en person och över 100 skadades i samband med protesterna.

En kvinna som demonstrerar mot bensinpriserna håller upp en skylt med texten ”jag är med i upproret”. Foto: Claude Paris/AP

Under veckan har demonstranterna, som kallas ”de gula västarna” efter de reflexvästar de bär, på sina håll fortsatt att blockera vägar till bland annat bensinstationer, shoppinggallerior och fabriker.

Demonstranterna utmärker sig genom sina gula västar. Här syns en av dem göra en obscen gest. Foto: Benoit Tessier/Reuters

Protesterna utlöstes av missnöje med de nya skatter på bensin och diesel som infördes i fjol för att uppmuntra ett skifte till mer miljövänliga transportmedel, men har breddats. Macrons uppluckring av reglerna för anställningsskydd, kontroversiella reformer av det statliga järnvägsbolaget och skattesänkningar i kombination med åtstramningar finns bland de åtgärder som väcker missnöje.

FAKTA: Priset på drivmedel i Frankrike

Det är svårt att ge ett enhetligt och statiskt pris på drivmedel i hela Frankrike. Det handlar inte bara om bensin utan även om diesel och priserna skiljer sig på station, region i landet och ofta dag för dag.

Ett snittpris uträknat av Europeiska kommissionen låg den 19 november i Frankrike på 1,47 euro per liter (ett sammantaget snitt på diesel och bensin). I Sverige låg samtidigt snittpriset på 1,58 euro per liter (valuta för jämförelse). Båda länderna har bland de högsta priserna i EU. För en rättvis jämförelse bör dock fler faktorer, såsom lönenivåer och köpkraft, tas i beaktning.

Den franska skattehöjningen är å sin sida en del av en längre politisk strategi från landets regering. Den nästkommande skattehöjningen, i januari 2019, ligger på 6,5 eurocent per liter diesel och 2,9 eurocent per liter bensin, men fler skattehöjningar är beräknade att följa.

”Les gilets jaunes” vänder sig framförallt mot att priserna stegrar sig under längre tid, inte just exakt den allra nästkommande skattehöjningen.

Sedan det franska presidentvalet i fjol har priserna stigit med 31 eurocent per liter diesel och 19 eurocent per liter bensin, men merparten av prisökningen attribueras till det internationella oljepriset och inte skattehöjningar.

Priset på olika drivmedel i Frankrike går att följa i realtid på denna sajt, sammanställd av den franska regeringen: https://www.prix-carburants.gouv.fr/

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.