Initiativet till protesterna är sprunget ur en gräsrotsrörelse som kallar sig för de gula västarna – ”les gilets jaunes” – efter de reflexplagg som vägarbetare och olycksdrabbade bär på vägarna. Foto: JEAN-PHILIPPE KSIAZEK/AFP/TT

Demonstranter väntas blockera stora delar av Frankrikes vägnät

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals och åter tusentals demonstranter som kallar sig de gula västarna kommer under lördagen att ge sig ut på vägarna i Frankrike för att protestera mot höjd skatt på drivmedel. Genom att blockera flera större motorleder runt om i landet vill de få regeringen att tänka om kring sin politik och kräver ökad kompensationer för de stigande kostnaderna.

Under lördagen väntas stora delar av Frankrikes vägnät blockeras av trafikanter som protesterar mot stigande priser på drivmedel i landet.

Initiativet till protesterna är sprunget ur en gräsrotsrörelse som kallar sig för de gula västarna – ”les gilets jaunes” – efter de reflexplagg som vägarbetare och olycksdrabbade bär på vägarna.

Gula västarna protesterar i Frankrike

Tog fart på nätet

Inga personer har aktivt trätt fram som nationella ledare för rörelsen, men protesterna organiseras på lokal nivå på sociala medier, på vissa orter några tiotals deltagare och på andra flera tusen, rapporterar France Info.

Utöver motorvägar och huvudleder uppmanas demonstranterna att blockera bensinstationer och framför allt antas framkomligheten till industriområden och handelskvarter påverkas – något som oroar butiksägare som befarar sämre intäkter under helgen.

Backar inte från skattehöjningar

Bakgrunden till protesterna är en fortsatt stegring av priserna på drivmedel. Den franska regeringen planerar nya höjningar av skatten på fossila bränslen i syfte att minska landets beroende av olja samt dess negativa konsekvenser på klimatet och den globala uppvärmningen.

Regeringen har uppmärksammat den folkliga ilskan och de väntade protestaktionerna, men håller fast vid planerna på skattehöjningarna. Som kompensation har man utlovat utökade bidrag till privatpersoner för att underlätta omställningen till bränslesnålare fordon.

Demonstranterna anser dock att denna kompensation inte är tillräcklig, då de med lägst inkomst som drabbas hårdast av prishöjningen ändå inte har råd att köpa en helt ny bil.

Polis kan ingripa

Regeringen har även hotat med polisiära insatser om demonstranternas blockader går över styr och exempelvis utryckningsfordon får sämre möjlighet att ta sig fram.

Organisatörerna bakom protesterna uppmanar alla deltagare att ha detta i åtanke och respektera lagar och regler och genomföra aktionerna på laglig väg – förslagsvis genom att utnyttja fotgängares företräde i trafiken och promenera fram och tillbaka över övergångsställen.

FAKTA: Priset på drivmedel i Frankrike

Det är svårt att ge ett enhetligt och statiskt pris på drivmedel i hela Frankrike. Det handlar inte bara om bensin utan även om diesel och priserna skiljer sig på station, region i landet och ofta dag för dag.

Ett snittpris uträknat av Europeiska kommissionen låg den 19 november i Frankrike på 1,47 euro per liter (ett sammantaget snitt på diesel och bensin). I Sverige låg samtidigt snittpriset på 1,58 euro per liter (valuta för jämförelse). Båda länderna har bland de högsta priserna i EU. För en rättvis jämförelse bör dock fler faktorer, såsom lönenivåer och köpkraft, tas i beaktning.

Den franska skattehöjningen är å sin sida en del av en längre politisk strategi från landets regering. Den nästkommande skattehöjningen, i januari 2019, ligger på 6,5 eurocent per liter diesel och 2,9 eurocent per liter bensin, men fler skattehöjningar är beräknade att följa.

”Les gilets jaunes” vänder sig framförallt mot att priserna stegrar sig under längre tid, inte just exakt den allra nästkommande skattehöjningen.

Sedan det franska presidentvalet i fjol har priserna stigit med 31 eurocent per liter diesel och 19 eurocent per liter bensin, men merparten av prisökningen attribueras till det internationella oljepriset och inte skattehöjningar.

Priset på olika drivmedel i Frankrike går att följa i realtid på denna sajt, sammanställd av den franska regeringen: https://www.prix-carburants.gouv.fr/

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gula västarna protesterar i Frankrike

Mer i ämnet