Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det var en skräckinjagande scen”, säger Kamal som var på plats när polis sköt den misstänkta gärningsmannen i Bryssel. Hör vittnesmålet i klippet. Foto: AP

Polis död efter misstänkt terrordåd i Bryssel

Uppdaterad
Publicerad

En polis har dött och en annan skadats efter en knivattack i Bryssel under torsdagen, det skriver nyhetsbyrån AP. Myndigheterna misstänker att attacken är knuten till terrorism.

– Jag såg sju, åtta polispatruller rusa till platsen. Det var en skrämmande scen, säger Kamal som blev vittne till händelsen.

Attacken inträffade vid 19:15 på torsdagskvällen. Enligt belgiska medier ska mannen ha ropat ”allahu akbar”, vilket betyder Gud är större på arabiska, i samband med attacken. Gärningsmannen ska sedan ha skjutits och ”oskadliggjorts” enligt belgisk polis.

– En av våra patrulller attackerades av en knivbeväpnad man. De två poliserna kallade då på förstärkning. En polis ur en annan patrull använde då sitt skjutvapen för att oskadliggöra gärningsmannen, säger belgisk polis i ett uttalande.

De två poliserna samt gärningsmannen ska ha förts till sjukhus. Enligt tidningen Le Soir har den ena polisen sedan avlidit av sina skador.

Flera personer blev vittnen till händelsen i Bryssel.

– Jag blev livrädd när jag såg allt blod och mannen på marken, verkligen livrädd, säger vittnet Kamal.

Hade berättat om mordplanerna samma dag

Enligt tidningen Het Laatste Nieuws ska gärningsmannen tidigare samma dag ha gått in på en polisstation och sagt att han planerade döda poliser. Mannen greps inte eftersom han sa sig vilja ha psykologhjälp, utan skjutsades istället till ett sjukhus, som han senare lämnade. Det rapporterar AP.

En källa inom rättsväsendet uppger för AP att händelsen misstänks vara terrorrelaterad, men att det ännu inte finns bevis nog för att fastställa detta.

Belgiens premiärminister Alexander De Croo har gått ut med kondoleanser till den avlidne polisens närstående.

– Våra poliser riskerar dagligen livet för våra medborgares säkerhet. Dagens tragedi illustrerar detta än en gång.

Den federala åklagarmyndigheten har inlett en terrorutredning gällande händelsen, rapporterar Het Laatste Nieuws.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.