Demonstranter har tänt eld på bråte utanför Vita huset. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Protester över hela USA mot rasism i poliskåren

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna i USA efter att den svarte amerikanen Georg Floyd dött under ett polisgripande är inne på sitt sjätte dygn. Demonstranterna kräver ett stopp på övervåld och rasism inom den amerikanska poliskåren. På flera håll har protesterna urartat och delstater har infört nattligt utegångsförbud och kallat in sina nationalgarden för hindra fler våldsamheter.

Direktrapport · Protester mot polisvåld i USA

4 100 personer har gripit i de senaste dagarnas protester, enligt en sammaställning från nyhetsbyrån AP.

SVT · Jaqueline Balcer Bednarska

Demonstranter har tänt eld på bråte i närheten Vita huset, rapporterar AP.

Foto: Samuel Corum / AFP
SVT · Jaqueline Balcer Bednarska

En tankbil har kört in i en folkmassa i protestmarsch på en motorväg i Minneapolis, rapporterar AP. Enligt myndigheterna i Minnesota finns det inga uppgifter om skadade demonstranter.

Lokala polisen uppger i en tweet att förarens agerat med uppsåt. Föraren skadades och har förts till sjukhus. Det är oklart hur skadorna uppkommit.

SVT · Jaqueline Balcer Bednarska

Biden synar skador efter kravaller

Under söndagen synade den demokratiske presidentaspiranten Joe Biden skadorna efter nattens kravaller i Wilmington i hans hemstat Delaware.

Att protestera mot polisbrutalitet är nödvändigt, men det är inte försvarbart att bränna och förstöra, säger han i ett uttalande.

SVT · Jaqueline Balcer Bednarska

Poliser i Atlanta avskedade efter övervåld

Atlantas borgmästare meddelar att två poliser har avskedats sedan de använt övervåld vid protesterna under söndagen. Ytterligare tre poliser har fått ändrade arbetsuppgifter i väntan på att utredning. Det rapporterar nyhetsbyrån AP.

Borgmästaren Keisha Lance Bottom sa att beslutet tagits i samråd med den lokala polischefen efter att de tagit del av inspelningar från en kroppskamera.

Även media filmade händelsen i fråga. En video som cirkulerar på nätet visar poliser som stoppar en bil med en man och en kvinna. Polisen drar ut kvinnan genom bildörren och använder en elpistol mot mannen. Enligt journalister på plats ska polisen även ha krossat bilrutorna och punkterat däcken.

Misstankarna mot kvinnan har avskrivits och mannen har släppts på fri fot.

SVT · Jaqueline Balcer Bednarska

Demonstration vid Vita huset

Vid 18-tiden lokal tid (midnatt svensk tid) på söndagen hade hundratalet demonstranter, många med ansiktsskydd och några med hjälm, tagit sig fram till ett lägre kravallstaket utanför Vita huset i Washington DC,

Kravallutrustad polis hindrade demonstranterna att ta sig förbi. Vita husets yttre skyddsstängsel var omkring hundra meter bakom polislinjen, enligt bilder från nyhetsbyrån Reuters reporterfotograf. (TT)

SVT · Jaqueline Balcer Bednarska

Utegångsförbud i 20 städer

Fler än 20 städer har infört utegångsförbud för inatt och Nationalgardet har kallats in i minst 15 delstater, rapporterar CNN.

Utegångsförbud gäller för följande ständer:

Los Angeles, San Francisco, Denver, Miami, Orange County, Atlanta, Chicago, Louisville, Detroit, Minneapolis, St. Paul, Cincinnati, Cleveland, Columbus, Dayton, Portland, Philadelphia, Pittsburgh, Charleston, Nashville, Dallas, Salt Lake City och Milwaukee

SVT · Jaqueline Balcer Bednarska

Amanda Zahui talar ut om vikten att prata om rasism: ”Sverige behöver se det”

Efter polisbrutaliteten i Minneapolis – och George Floyds död – har många amerikanska idrottsstjärnor uppmanat till allas lika värde. Svenska basketstjärnan och WNBA-proffset Amanda Zauhi har reagerat starkt och tagit ställning på sociala medier för vad hon anser är ett uttryck för en djupt rotad rasism. – Det känns som att världen behöver se oss och våra känslor exakt så som vi känner. Jag tycker att Sverige behöver se det, vi pratar inte om det här, säger hon till SVT Sport.
Gå till artikel
SVT · Carol Atallah
SVT · Carol Atallah
SVT · Carol Atallah

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Protesterna i USA efter George Floyds död

Mer i ämnet