Demonstranter har tänt eld på bråte utanför Vita huset. Foto: TT

Protester över hela USA mot rasism i poliskåren

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna i USA efter att den svarte amerikanen Georg Floyd dött under ett polisgripande är inne på sitt sjätte dygn. Demonstranterna kräver ett stopp på övervåld och rasism inom den amerikanska poliskåren. På flera håll har protesterna urartat och delstater har infört nattligt utegångsförbud och kallat in sina nationalgarden för hindra fler våldsamheter.

Protester mot polisvåld i USA

Pinnat inlägg

4 100 personer har gripit i de senaste dagarnas protester, enligt en sammaställning från nyhetsbyrån AP.

Demonstranter har tänt eld på bråte i närheten Vita huset, rapporterar AP.

Foto: Samuel Corum / AFP

En tankbil har kört in i en folkmassa i protestmarsch på en motorväg i Minneapolis, rapporterar AP. Enligt myndigheterna i Minnesota finns det inga uppgifter om skadade demonstranter.

Lokala polisen uppger i en tweet att förarens agerat med uppsåt. Föraren skadades och har förts till sjukhus. Det är oklart hur skadorna uppkommit.

Biden synar skador efter kravaller

Under söndagen synade den demokratiske presidentaspiranten Joe Biden skadorna efter nattens kravaller i Wilmington i hans hemstat Delaware.

Poliser i Atlanta avskedade efter övervåld

Atlantas borgmästare meddelar att två poliser har avskedats sedan de använt övervåld vid protesterna under söndagen. Ytterligare tre poliser har fått ändrade arbetsuppgifter i väntan på att utredning. Det rapporterar nyhetsbyrån AP.

Demonstration vid Vita huset

Vid 18-tiden lokal tid (midnatt svensk tid) på söndagen hade hundratalet demonstranter, många med ansiktsskydd och några med hjälm, tagit sig fram till ett lägre kravallstaket utanför Vita huset i Washington DC,

Kravallutrustad polis hindrade demonstranterna att ta sig förbi. Vita husets yttre skyddsstängsel var omkring hundra meter bakom polislinjen, enligt bilder från nyhetsbyrån Reuters reporterfotograf.

Utegångsförbud i 20 städer

Fler än 20 städer har infört utegångsförbud för inatt och Nationalgardet har kallats in i minst 15 delstater, rapporterar CNN.

Utegångsförbud gäller för följande ständer:

Los Angeles, San Francisco, Denver, Miami, Orange County, Atlanta, Chicago, Louisville, Detroit, Minneapolis, St. Paul, Cincinnati, Cleveland, Columbus, Dayton, Portland, Philadelphia, Pittsburgh, Charleston, Nashville, Dallas, Salt Lake City och Milwaukee

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna i USA efter George Floyds död

Mer i ämnet