Anders Behring Breivik fångades på bild när efter att han parkerat bilen med bomben och var på väg mot sin flyktbil. Foto: NRK

Polisen körde bakom Breivik innan Utöya

Uppdaterad
Publicerad

Vid två tillfällen låg en polisbil bakom Anders Behring Breivik när han var på väg mot Utöya.

Kort efter explosionen i regeringskvarteret körde en polisbil genom Oslo och in i Bjørvikatunneln. Där kör Breivik förbi polisbilen på väg mot Utöya och tar av i centrala Oslo, skriver vg.no.

Klockan 15.57 möts bilarna igen på E18 där polisbilen kör bakom Breivik en stund tills den tar av mot Sandvika.

22 julikommissionen

Detta sker efter att polisen fått tips om bilen, framgår av kommissionens rapport.

Vid klockan 15.34 hade polisen fått ett tips från en person som sett Breivik men det dröjde till klockan 15.56 innan en efterlysning går ut.

Visste inte att bilen var efterlyst

Men poliserna i bilen visste inte om efterlysningen vilket berodde på det IT-system som polisen använder.

”Polispatrullen hade inte fått några order eller meddelanden och operationscentralen visste inte att bilen var där. En teknisk lösning i bilen skulle kunnat förmedla både en efterlysning och gett operationscentralen översikt över bilens position. Finsk polis tog sådana terminaler i bruk för sju år sedan”, heter det i 22 julikommissionen.

Även i Sverige finns ett system som gör att poliser i närheten av misstänkta brottslingar kan larmas.

-Vi har GPS i alla bilar, och kan hela tiden se på en karta var de befinner sig. Och vi kan gå ut med både muntliga och textade anrop i de områden som vi tycker är aktuella, säger Sven-Erik Olsson som är presstalesman på polisens länskommunikationscentrali Stockholm.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

22 julikommissionen

Mer i ämnet