Foto: Michel Euler/AP/TT

Polisen sköt tårgas mot Gula västarna

Uppdaterad
Publicerad

Det franska missnöjesinitiativet Gula västarna (Gilets jaunes) håller i gång sina protester i Paris och andra städer. Lördagens marscher handlade om hur svårt det är för stora grupper att få tillvaron att gå ihop ekonomiskt.

– Min dotter tjänar 800 euro i månaden (motsvarande drygt 8 000 kronor). Hon arbetar 25 timmar i veckan i ett bageri. För henne handlar det om att överleva, säger demonstranten Ghislaine som inte vill skylta med sitt efternamn.

Sammandrabbningar på lördagen

Demonstrationen i Paris var till en början fredlig, men senare på lördagseftermiddagen uppstod sammandrabbningar. Polisen sköt tårgas mot demonstranter för att hindra dem från att korsa Seine och ta sig till nationalförsamlingen (det franska parlamentets underhus). Demonstranterna uppges också ha kastat föremål mot polisen. Det har även rapporterats sammandrabbningar mellan polis och demonstranter i Caen.

Gula västarna protesterar i Frankrike

Skärp ton mot Gula västarna

De förnyade protesterna kommer efter det att president Emmanuel Macron och hans regering har skärpt tonen mot Gula västarna och kallat dem agitatorer som är ute efter att avsätta regeringen.

I onsdags grep polisen Eric Drouet, en av Gula västarnas ledare. Han är misstänkt för att ha organiserat en demonstration utan att meddela det.

Lördagens demonstrationer blåser liv i missnöjesrörelsen vars fart mojnat under jul- och nyårshelgerna. Gula västarna inledde sina aktioner för två månader sedan med bland vägblockader. I Paris urartade protesterna i våldsamheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gula västarna protesterar i Frankrike

Mer i ämnet