Bombdådet inträffade på 23rd Street i Chelsea i lördags. Foto: TT

Här är polisens spår efter bombdådet i New York

Uppdaterad
Publicerad

Övervakningsbilder, sprängämnet Tannerite och en tryckkokare. Polisen har säkrat en rad spår i jakten på gärningsmännen bakom helgens bombdåd i New York och New Jersey. Enligt en expert rör det sig om relativt avancerade spränganordningar.

På kort tid har en rad dåd inträffat i de båda delstaterna. Flera poliskällor uppger till NBC News att man befarar att en terrorcell är aktiv.

I lördags exploderade en bomb i stadsdelen Chelsea på Manhattan och kort därefter hittades en andra spränganordning bara några kvarter från platsen. Båda var fyllda med splitter och tillverkade av tryckkokare, mobiltelefoner, julbelysning och explosiva ämnen, skriver New York Times.

Explosion i New York

Samma dag exploderade en bomb i Seaside Park i New Jersey. På söndagskvällen, lokal tid, hittades en ryggsäck med flera sprängladdningar i närheten av en tågstation i Elizabeth, New Jersey. Minst en av sprängladdningarna detonerade när polisens bombrobot skulle desarmera dem.

Vanligt sprängämne

Poliskällor uppger till ABC News att utredarna undersöker om samma gärningsmän ligger bakom explosionerna i New York och New Jersey. Det verkar som att liknande mobiltelefoner har använts vid dåden.

Polisen har säkrat spår av sprängämnet Tannerite vid explosionen på Manhattan, enligt uppgifter från en federal poliskälla. Ämnet används vid träningsskytte och kan köpas i många sportaffärer. Det markerar vart kulan går in genom ett rökmoln och en mindre explosion. Fyndet kan användas för att se om sprängdådet är kopplat till den andra spränganordningen som hittades några kvarter från platsen. Enligt experter krävs det en stor mängd Tannerite i kombination med någon form av tändanordning för att orsaka en smäll liknande den på Manhattan, skriver CBS News.

Däremot har ingen Tannerite hittats vid lördagens bombdåd i New Jersey. Där ska det i stället röra sig om ett svart pulver, säger en källa till nyhetsbyrån AP.

Mer avancerad än normalt

Resterna efter spränganordningen på 23rd Street, anordningen på 27th Street och bomben i Seaside Park i New Jersey har skickats till FBI:s bomblaboratorium i Quantico för analys.

Det är inte första gången tryckkokare används för att tillverka hemmagjorda bomber, bland annat användes en tryckkokare vid Boston Marathon-dådet 2013. En expert på hemmagjorda bomber säger till New York Times att en spränganordning med mobiltelefon som timer och julgransbelysning som tändare tyder på en högre kompentens än normalt i USA.

– Det mesta av det vi ser i USA är en rörbomb med svart pulver eller ett pulver utan rök eller en enkel hobbystubin, säger experten som vill vara anonym eftersom han utför känsliga uppdrag för myndigheters räkning.

Spränganordningen som omhändertogs på Manhattan skulle kunna ge utredarna information om var och när tryckkokaren köpts. Det finns också möjlighet att säkra fingeravtryck på komponenterna eller på den tejp som höll samman delarna.

Undersöker platserna

Polisen försöker också förstå varför bomberna har placerats där de har och inte på tidigare terrormål som Times Square, på tåg eller nav för pendlare.

– Frågan är: Är platsen betydelsefull, med tanke på motivet? Vi känner inte till att 23rd Street har någon speciell betydelse, säger en poliskälla i New York till New York Times.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion i New York

Mer i ämnet