Norske polischefen Odd Reidar Humlegård. Foto: TT.

Hotbilden har minskat

Uppdaterad
Publicerad

Hotet för ett terrordåd i Norge är inte längre lika stort. Det meddelade landets säkerhetspolis på dagens presskonferens. Beredskapen i landet reduceras därför.

Reduceringen beror på alla tips som den polisen och säkerhetspolisen i Norge, PST, har fått sedan de i torsdags gick ut och höjde säkerhetsnivån i landet på grund av ett terrorhot.

– Det här är en bra utveckling, säger polisdirektören.

Polisen vill inte kommentera vad det är för tips som fick polisen att sänka beredskapen.

– Vi har mycket hög kvalitet på den informationen vi har fått och jag har hög trovärdighet på den. Den informationen säger att hotet inte längre är lika stort, säger PST:s kommunikationsdirektör Trond Hugubakken.

Situationen är inte avslutad

Polisen var på söndagens presskonferens noga med att betona att hot kan ändra sig. Att de tips de fått in nu tyder på att hotet inte längre är lika högt, men att det kan öka igen.

– Situationen är inte avslutad. Vi vill fortfarande ha all information som vi kan få, säger PST:s kommunikationsdirektör Trond Hugubakken.

Polisen i Norge har tidigare sagt att hotet utgjordes av att en grupp ska ha varit på väg från Syrien för att utföra terrordåd i väst. Norge ska bland annat ha varit utpekade i det hotet. På söndagens presskonferens ville den norska polisen inte kommentera om de visste var den gruppen för tillfället befann sig.

– Det finns fortfarande ett hotet, men hotet är inte längre lika stort. Det här är en försiktig positiv utveckling.

”Kanske inte vågar resa in i Norge”

NRK:s expert, Kjetil Stormark, tror att landets höga beredskap kan ha varit avskräckande för eventuella terrorister.

– Det kan ha lett till att de misstänkta terroristerna inte vågar resa in i Norge och att hotet därmed minskas. Men samtidigt måste vi komma ihåg att morgondagen är speciell då Ramadan avslutas, sa Kjetil Stormark i NRK:s livesändning.

Norska säkerhetspolisen bekräftade under presskonferensen att flera tips kommit in från andra länder. Enligt Kjetil Stormark är ett internationellt samarbete avgörande för att förhindra terrordåd i framtiden.

– Det är för tidigt att utvärdera detta arbete. Men redan nu kan jag se saker som polisen har gjort bättre än vid 22 juli, menar Kjetil Stormark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrorhot mot Norge

Mer i ämnet