Nu har polisen börjat skjuta tårgas mot demonstranterna som trotsat förbudet. Foto: Reuters

Poliser i Hongkong skjuter tårgas – tusentals demonstrerar

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen demonstrerar tusentals människor återigen i Yuen Long, Hongkong, trots att polisen förbjudit marschen. Nu har polisen börjat skjuta tårgas mot demonstranterna som trotsat förbudet, rapporterar AP.

De tusentals demonstranterna samlas i Yuen Long sex dagar efter att flera demonstranter attackerats av beväpnade män i vita tröjor i en tunnelbanestation.

Polisen i Hongkong har fått ta emot mycket kritik för sitt agerande i samband med attackerna, och dagens demonstration är delvis menad som en markering mot angriparna.

”Hongkong-polisen känner till lagen och bryter lagen”, skanderar demonstranterna när de rör sig genom området, enligt AP.

Sköt tårgas

Kravallpoliser ska ha skjutit tårgas mot demonstranterna som trotsat polisens varningar och förbud. Det är inte första gången som det händer under de senaste månadernas demonstrationer. Aaron Mc Nicholas, journalist på Bloomberg, skriver på Twitter att tårgasen sköts utan förvarning.

Bilder i lokala medier visar hur demonstranterna skyddar sig med paraplyer, samtidigt som de kastar flaskor och paraplyer mot poliserna. I samband med att tårgasen avfyrades varnade regeringen i Hongkong för att polisen skulle avancera för att avbryta de otillåtna demonstrationerna.

Demonstranter och poliser ryker ihop i Hongkong. Foto: Edgar Su / Reuters / TT

Enligt regeringen har demonstranterna slitit loss staketstolpar och vandaliserat en polisbil.

Attack med kniv

Strax innan lördagens demonstrationer drog igång anföll en man en annan man med en kniv i området. Mannen ska dock inte ha skadats allvarligt, och angriparen har gripits, misstänkt för misshandel. Det är ännu oklart om dådet har någon koppling till demonstrationerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.