”Poliser måste kunna strunta i order”

Uppdaterad
Publicerad

Den första polispatrullen borde ha åkt över till Utöya, trots att de beordrades att stanna på fastlandet, det anser 22 julikommissionen. Och kriminologiprofessor Jerzy Sarnecki håller med. Han tycker det är viktigt att betona enskilda polisers egna ansvar.

De allra första poliserna som kom till landsidan mittemot Utöya fick dirigera trafik och ta emot båtar med överlevande. I 40 minuter stod de två poliserna, tungt beväpnade och med skottsäkra västar, 670 meter från ön där skott efter skott avlossades. Och dessa poliser är två av dem som pekas ut i den rapport som 22 julikommissionen offentliggjorde i dag.

Kommissionen anser att den första patrullen som kom till landssidan borde ha tagit sig över, trots att de inte fick order om detta.

Borde handlat självständigt

Enligt kommissionen var inte de två poliserna ”inställda på att gå till ögonblicklig aktion”.

-Kommissionen anser att patrullen utifrån den självständiga handlingsplikten borde ha försökt skaffa sig en båt för att själva gå till ögonblicklig aktion.

Samtidigt ska det preciseras att det inte skulle ha varit korrekt av patrullen, som var under kommando i en aktion, att göra tillslag på egen hand utan att först ha försökt få klartecken av aktionsledare, sade Alexandra Bech Gjörv i dag när hon presenterade rapporten.

Och att gå emot order är något man måste kunna förvänta sig av poliser, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet.

-Jag tror att det finns yrken och ögonblick där man måste sätta sig över order även om det kommer leda till straff efteråt. Det är sådana lägen där jag kan rädda liv om jag inte lyder order.

”Finns ett personligt ansvar”

Vid rättegången fick en av poliserna i patrullen frågan om de hade någon tanke på att ta sig över.

-Min enda tanke var att få båtar direkt till beredskapstruppen, sade polisen då.

Jerzy Sarnecki tycker inte att det är orimligt att peka ut enskilda poliser på det sätt som görs i kommissionens rapport.

-Just när det gäller polisarbete så är det väldigt mycket av det ögonblickliga som avgörs på låg nivå. Då finns ett personligt ansvar. Inom polisen så måste man tränas till att fatta rätta beslut, eftersom de är oreparabla.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

22 julikommissionen

Mer i ämnet