Polisen har gjort ett tillslag mot Nordeas huvudkontor i Danmark. Foto: Ints Kalnins/Reuters/TT

Polistillslag mot Nordeas huvudkontor i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Polis har sökt igenom Nordeas huvudkontor i Köpenhamn, rapporterar DR med hänvisning till tidningen Børsen. Anledningen ska vara misstänkt brott mot lagen om penningtvätt.

– Vi samarbetar fullt ut, säger Frank Vang-Jensen, landschef för Nordea i Danmark, i ett uttalande.

Misstankarna ska gälla bankens Vesterport-filial, som haft flera internationella kunder vilka kan ha använt banken för att tvätta stora summor pengar, skriver DR. Den internationella avdelningen lades ner 2014.

Det är danska motsvarigheten till Ekobrottsmyndigheten, Søik, som håller i utredningen och tillslaget ska ha ägt rum i onsdags.

”Vi samarbetar fullt ut”

Nordea bekräftar i ett skriftligt uttalande till SVT att Søik varit inne i lokalerna.

”Besöket avsåg frågor om bekämpning av penningtvätt rörande tidigare kunder i International Branch. Nordea utreds redan av Søik och besöket gällde den pågående utredningen”, skriver de.

– Vi samarbetar fullt ut med åklagarmyndigheten för att säkerställa att de har tillgång till all relevant information. Vi har ingenting att tillägga i dagsläget, säger Frank Vang-Jensen, landschef för Danmark och medlem i Nordeas koncernledning i uttalandet.

Banken skriver vidare att medarbetarna bara under det senaste året genomgått 110 000 utbildningstimmar för att bli bättre på att upptäcka ekonomisk brottslighet, samt att man inte accepterar att ”utnyttjas som en plattform för ekonomisk brottslighet”.

Flera dokument beslagtagna

Enligt källor till Børsen ska polisen ha beslagtagit flera dokument, både fysiska och digitala, och mejl som kan kopplas till penningtvättsutredningen under tillslaget i onsdags.

Søik genomsökte kontoret i samma ärende 2017. Sedan dess ska nya uppgifter ha framkommit, skriver DR.

Nordeas svenska aktie föll med nästan två procentenheter på börsen under måndagseftermiddagen, skriver GP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.