Foto: TT

Journalist i Morgonstudion om Trumps twittrande: ”Politisk penismätning”

Uppdaterad
Publicerad

Frilansjournalisten Andreas Utterström kallar Trumps tweets om Nordkorea för politisk penismätning. Han säger också i SVT:s Morgonstudion att den främsta orsaken till Trumps genomslag på Twitter beror på att tv-kanalerna plockar upp hans tweets.

Andreas Utterström använder skarpa ord när han beskiver innebörden av president Trumps tweet om kärnvapen.

– Det är obehagligt när kärnvapenkrig blir politisk penismättning. Det var ett sätt att uttrycka sig som ingen annan president varit i närheten av.

En av Donald Trumps tweets som fått mycket uppmärksamhet Foto: Faksimil/Twitter

Alla har inte Twitter

Utterström säger att bara en femtedel av USA:s befolkning har Twitter. Därför är tv viktigt för Trumps genomslag på Twitter.

– Det som gör att hans tweets får sån uppmärksamhet är att tv-kanalerna plockar upp det.

Buggad

Det minst underbyggda tweetet var när Trump tweetade att Obama skulle ha buggat Trump Tower under valkampanjen, enligt Utterström.

– Det fanns absolut inget som tydde på det.

– Det här är klassiskt Trump. Han slänger ur sig någonting och när han blir ifrågasatt så säger han det är många som har sagt det, och lägger över bevisbördan på någon annan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.