Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Medicinska universitetet i Gdansk skakas av avslöjandet om att en professor sagt sig underkänna utländska studenter för att dra in mer pengar.

Lärare vid polska läkarutbildningar påkomna med att vilja kugga elever

Uppdaterad
Publicerad

Det är för många läkarstudenter som får godkänt på sina tentor nu när de skrivs online på grund av coronapandemin – och något måste göras åt saken. Det framkommer i en diskussion mellan lärare från två polska läkarprogram som glömt stänga av ljudet efter en föreläsning.

Det är den polska internetpublikationen interia.pl som var först med att berätta om inspelningen. Lärarna diskuterar tentorna i anatomi, en kurs under första året på läkarprogrammet som är känd för att vara svår för studenterna att klara.

– Det är för många som får godkänt på onlinetentorna. Vi måste göra något åt det, säger en lärare från ett läkarprogram vid Medicinska universitetet i Bydgoszcz, omedveten om att hens studenter kan höra vad som sägs.

En annan lärare, från Medicinska universitetet i Gdansk, berättar då att han är i färd med att organisera onlinetentor och säger att han redan har ”71 personer som inte får godkänt”.

– De har ingen chans. Jag tar dem på de praktiska momentet, på onlinetentan, hör man honom säga i inspelningen.

Studenterna: ”Har misstänkt detta länge”

I polska medier lyfts nu misstankar om systematiska underkännanden, för att universiteten på så sätt ska kunna få fler kursavgifter.

Enligt VG så ska det fram till nyligen ha kostat motsvarande 20 000 norska kronor att gå om en kurs – men beloppet ska precis ha höjts med cirka 10 000 norska kronor.

Medicinska universitetet i Gdansk har en stor andel internationella studenter. Enligt skolans webbsida är 15 procent av studenterna utländska – de flesta svenska, norska och tyska.

VG har talat med flera norska läkarstudenter vid universitetet som vittnar om att det systematiska kuggandet är något man har misstänkt sedan länge.

– För många är detta bara en bekräftelse på något vi redan visste. Det kommer alltid att finnas någon som underkänns, men det är inte bra att det finns ett ekonomiskt incitament att kugga oss, säger en av studenterna.

Universitetet tar avstånd

I ett skriftligt uttalande på Medicinska universitetets hemsida står det att vad professorn sa under videomötet inte ska ses som universitetets ståndpunkt. De framhåller också att professorn inte deltog i föreläsningen som en företrädare för universitetet, utan som en medlem av en separat akademisk organisation som inte är en del av skolan.

Uppdagandet beskrivs som en briserande skandal i Polen – och politiker på högsta nivå har reagerat kraftigt på nyheten.

Polens utbildningsminister, Przemysław Czarnek, säger till den polska nyhetssajten interia.pl att han kommer att kontakta ledningen för de inblandade universiteten:

– Man kan inte underkänna studenter avsiktligt för att tjäna pengar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer