En abortmotståndare utanför den polska konstitutuionsdomstolen. I bakgrunden Pro-life protestor holding a placard saying ”Yes to life” demonstrates in front of Poland's constitutional court who is expected to issue a ruling that could lead to an almost total ban on abortion in Warsaw on October 22, 2020. Foto: WOJTEK RADWANSKI

Polsk domstol: Abort vid allvarliga fosterskador strider mot konstitutionen

Uppdaterad
Publicerad

Den polska författningsdomstolen har idag slagit fast att abort av foster med allvarliga skador strider mot den polska konstitutionen. Beslutet innebär i praktiken ett totalförbud i landet vars abortlagar redan idag är bland de strängaste i Europa.

Abort är förbjudet i Polen men det finns sedan 1993 ett undantag för graviditeter till följd av incest och våldtäkt, fall där det finns risk för kvinnans hälsa eller om fostret har allvarliga skador.

Initiativ av PiS-ledamöter

Men den polska författningsdomstolen slog på torsdagen fast att undantaget för aborter vid allvarliga fosterskador strider mot den polska konstitutionen. Frågan togs upp av domstolen på initiativ av bland annat parlamentsledamöter från det styrande partiet ”Lag och rättvisa”, PiS. Enligt ledamöterna strider abortundantaget mot rätten till liv.

PiS drev 2016 frågan om ett förbud mot aborter vid fosterskador men backade efter omfattande protester. I dag är majoriteten av domarna i författningsdomstolen valda av det parlamentet där PiS är i majoritet.

I praktiken totalförbud

Majoriteten av de aborter som genomförs i Polen görs på grund av fosterskador. Domstolens beslut innebär därmed i praktiken ett totalförbud i landet vars abortlagar sedan tidigare är bland de strängaste i Europa.

Amnesty International har följt domstolsförhandlingarna på plats och kallar utfallet för en sorgens dag. ”Dagens avgörande av den polska författningsdomstolen innebär att många kommer att tillgripa hemliga eller osäkra aborter, särskilt de som inte har råd att resa eller söka privat vård.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.