Pompeo: ”Mötet med Kim Jong-Un var lyckat”

Publicerad

Mötet var ett ”framsteg” mot att Nordkorea ska ge upp tanken på kärnvapen. Det meddelande USA:s utrikesminister Mike Pompeo efter att han träffade Nordkoreas ledare på söndagen i Pyongyang, rapporterar nyhetsbyrån AP. Men om det blir ett andra toppmöte mellan president Trump och Kim Jong-Un kunde Pompeo inte bekräfta.

Efter söndagens möte i den nordkoreanska huvudstaden twittrade utrikesminister Pompeo att det var ett bra samtal mellan honom och Kim Jong-Un och att han var nöjd med resan.

”Vi fortsätter att göra framsteg mot de överenskommelser som slöts vid toppmötet i Singapore. Tack för att ni tog emot mig och mitt team.”, skrev Mike Pompeo på Twitter.

Kan bli ett nytt möte med Trump

Även från nordkoreanskt håll kom positiv respons.

– Det var en väldigt trevlig dag som utlovar en god framtid... för båda länderna”, sade Kim Jong-Un till Pompeo via en tolk.

Det sydkoreanska presidentkansliet i Seoul meddelar också att ett nytt toppmöte mellan USA och Nordkorea kommer att äga rum så snart som möjligt. Men några närmare detaljer kring toppmötet kom inte från Pompeo som gjorde sin fjärde resa till Nordkorea.

En skakig relation

Relationen mellan USA och Nordkorea har den senaste tiden varit infekterad. I augusti ställde Donald Trump in sin utrikesministers planerade Nordkorearesa med anledning av ”otillräckliga framsteg”.

Mike Pompeo har tidigare sagt i FN att sanktionerna mot landet kommer att gälla tills all kärnvapenteknik är utraderad. Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho kontrade från FN:s talarstol, att USA sysslar med gangsterliknande utpressningsmetoder, och att man inte kommer att förstöra sina kärnvapenmissiler innan sanktionerna mot landet hävs.

Men de hårda tongångarna har även varvats med lovord och utsträckta händer. Senast för en vecka sedan berättade Trump att han brevväxlar med Kim, och att han tagit emot ”fantastiska” brev från den nordkoreanska ledaren.

Nordkoreas åtgärder

Hittills i nedrustningsarbetet, sedan toppmötet i Singapore, har regimen i Nordkorea inte genomfört några nya testskjutningar av kärnvapenmissiler.

Landet har för omvärlden visat upp att man har stängt ner en kärnvapenfabrik som tillverkade motorer till robotmissiler, samt sprängt ingången till ett tunnelsystem för raketuppskjutning. Dessutom har tre amerikaner blivit utlämnade som suttit fängslade i landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer