Donald Trump till hårt Twitter-angrepp mot Iran. Arkivbild. Foto: TT

Trump till angrepp mot Iran: Hota aldrig USA igen

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump gick hårt åt Irans ledare på måndagsmorgonen svensk tid. I en tweet skrev han att Iran aldrig bör hota USA igen.

”Annars kommer ni att få lida konsekvenser som få genom historien lidit förut”, skriver han i versaler.

På söndagen höll Irans president Hassan Rouhani ett tv-sänt tal där han gick till hårt angrepp mot USA och Donald Trump efter att landet bland annat dragit sig ur kärnvapenavtalet med Iran och lovat att pressa landets ekonomi på hårdast möjliga sätt.

– Fred med Iran är all freds moder, och krig med Iran skulle bli alla krigs moder, sade Hassan Rohani då.

Donald Trumps svar lät inte vänta på sig. På måndagen twittrade den amerikanske presidenten, med stora bokstäver:

”Hota aldrig någonsin USA igen, annars kommer ni (you reds. anm.) få lida konsekvenser som få genom historien lidit förut. Vi är inte längre ett land som står för era (your reds. anm.) galna ord om våld och död. Var på er vakt!”

Foto: Twitter/Donald Trump

”Påminner om maffian”

Tidigare under söndagen när USA:s utrikesministern Mike Pompeo talade inför en grupp åhörare som huvudsakligen bestod av amerikaner med rötter i Iran var även då tonläget högt. Han kritiserade ledarna för att vara korrupta.

– Landet styrs av något som påminner mer om maffian än en regering, sade Mike Pompeo.

Han fortsatte med att ge sig på president Rohani och utrikesministern Mohammad Javad Zarif.

– De är polerade frontfigurer för ayatollans internationella bedrägeri.

Startar tv-kanal

Han fortsatte med att berätta att USA kommer att arbeta med importörer för att få ner importen av iransk olja till nivåer ”så nära noll som möjligt”.

Den amerikanska regeringen kommer även att starta en persisk språkig kanal med tv-, radio- och webbsändningar för att nå ut till iranier såväl inom som utanför USA:s gränser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.