Presidenten har försökt stoppa boken som nu släpps fyra dagar tidigare än väntat. Foto: TT

Analys: Precis allt presidenten inte vill ska sägas

Uppdaterad
Publicerad

Carina Bergfeldt

Utrikesreporter

I går var den på plats 48.448. Sedan damp nyheten ned och i ett dygn har den varit nummer 1.

Under det senaste dygnet har mer sidor läckts. De beskriver en ledare som är inkompetent, som inte förstår grundläggande lagar och regler, som är livrädd för bakterier och som tror att han ska bli förgiftad och därför föredrar att äta på McDonalds för där är maten förpackad utan att veta vem som ska äta den.

Den attackerar i princip alla i hans familj.

Hans fru målas ut som en olycklig gråterska som han mest bara bråkar med, hans dotter beskrivs att vara dum som ett spån, men ändå med ambitioner att själv bli president.

Hans son och svärson målas båda ut som landsförrädare.

Samtidigt så smygs det in anklagelser om pengatvätt med rysk inblandning.

Två sätt att stoppa boken

Det är precis ALLT som presidenten inte vill ska sägas om honom – och det kommer från en av hans närmaste medarbetare.

Nu gör presidenten allt för att stoppa den. Hans advokater har skickats ett 11 sidor långt brev till förlaget, till författaren och till Steve Bannon där de kräver att boken inte ska ges ut på tisdag.

Kan de lyckas?

Förmodligen inte.

Det finns två sätt att stoppa den.

Det första är förtal, men då måste man kunna bevisa att författaren i förväg visste att materialet han skrev var falskt. Det blir svårt.

Det andra är sekretessavtal – vilket Vita huset på dagens presskonferens inte ville kommentera huruvida man hade med Steve Bannon eller ej.

Dock står det klart att man inte hade det med bokens författare, Michael Wolff, som under ett års tid har fått komma och gå lite som han vill i Vita huset, utan att Trump protesterat.

Provokatör och skvallerjournalist

Vem är då denne Wolff?

Ett hyfsat känt namn i journalistkretsar i New York. En mångårig kolumnist för New York Magazine och Vanity Fair.

Kritiker kallar honom en provokatör och skvallerjournalist, men å andra sidan så har han bevisligen fått en unik insyn genom 200 intervjuer, och i boken är det inte bara anonyma källor, utan namngivna sådana. Steve Bannon har hittills inte förnekat ett enda av sina citat. Andra som citerats har sagt att de är felaktigt citerade, men där kontrar författaren med att han har bandat intervjuerna, så det lär bli några dagar av bevisbörda fram och tillbaka.

Att man skriver en kritisk bok om en president är inget ovanligt, det har hänt de flesta amerikanska ledare, men det som sticker ut här är – som så ofta förr – Trumps reaktion. När andra presidenter har tigit böckerna till döds går Trump till bombastisk attack.

Men det passar ett mönster. När någon slår Trump så slår Trump tillbaka, så hårt han kan.

Vi har sett det på alla sorters konfrontationer, vare sig det är en änka till en dödat soldat, eller en medlem av hans eget parti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Boken om Trump

Mer i ämnet