Oleksyj Hontjaruk i parlamentet i Kiev i augusti förra året. Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Premiärminister erbjuder avgång efter läcka

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas premiärminister Oleksyj Hontjaruk har lämnat in en avskedsansökan.
Beskedet om avgången kommer sedan en inspelning läckt ut där Hontjaruk rapporteras säga att president Volodymyr Zelenskyj har en ”primitiv förståelse” av ekonomin.

”För att undanröja alla tvivel om vår respekt för och tillit till presidenten har jag skrivit ett avgångsbrev och överlämnat det till presidenten”, skriver Oleksyj Hontjaruk.

Inspelningen från december är från ett möte mellan ministrar och företrädare från ukrainska centralbanken. Där hörs de diskutera hur de ska förklara den senaste ekonomiska utvecklingen för Zelenskyj – som gått från arbetet som skådespelare och komiker till att bli president utan tidigare politisk erfarenhet.

Hontjaruk sade då att förklaringen måste vara enkel då ”Zelenskyj har en väldigt primitiv förståelse av ekonomin”, rapporterar lokala medier. Hontjaruk själv har sagt att inspelningen ”skapat ett konstgjort intryck” och att det inte är sant att han och hans medarbetare inte respekterar presidenten.

Zelenskyj bekräftar via sin stab att han emottagit Hontjaruks begäran, och säger att han nu ska ta ställning till den.

Hontjaruk tillträdde så sent som i augusti, och har med sina 35 år varit en av världens yngsta regeringschefer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer