Foto: AFP / TT

Libanons premiärminister: Enda vägen ur krisen är att tidigarelägga valet

Uppdaterad
Publicerad

Mitt under lördagens massiva protester i Beirut höll Libanons premiärminister Hassan Diab ett tal till nationen. Han lovade bland annat att utredningen kring explosionen tidigare i veckan ska fortgå tills dessa att alla inblandade ringats in.

Hassan Diab sa också att den enda vägen ur landets djupa kris är att tidigarelägga de kommande parlamentsvalet.

På måndag kommer Diab att vända sig till regeringen med ett utkast till ett lagförslag om att valet hålls i förtid. Parlamentsval hölls i landet i maj 2018, för första gången på nio år. Men regeringen som tillsattes tvingades avgå i oktober 2019 efter landsomfattande protester till följd av den ekonomiska krisen.

I stället fick den tidigare utbildningsministern Hassan Diab i uppdrag att bilda regering, vilket han efter många turer lyckades med i januari i år. Men den politiska eliten, som kopplas ihop med den ekonomiska eliten, sitter kvar och de återkommande demonstrationerna har övergått till krav på mer genomgripande reformer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Explosionerna i Beirut

Mer i ämnet