Utrikesminister Ann Linde (S) och palestinska presidenten Mahmud Abbas reagerade på den amerikansk-israeliska fredsplanen. Visa alla (3)
Visa alla (3)

President Abbas: ”En konspiration”

Uppdaterad
Publicerad

Reaktionerna på Trumps och Netanyahus fredsplan lät inte vänta på sig. Den palestinska presidenten Mahmud Abbas kallade i ett direktsänt tv-tal det hela för ”en konspiration” och sa att hans folks rättigheter ”inte är till salu”.
Utrikesminister Ann Linde (S) tyckte det var positivt att tvåstatslösningen nämndes men såg många stora brister.

– Jag säger till Trump och Netanyahu: Jersualem är inte till salu, våra rättigheter är inte till salu och er plan, er konspiration, kommer inte att godkännas, sade Abbas.

Den palestinska presidenten gjorde uttalandet i direktsänd tv i Ramallah bara någon timme efter att USA:s och Israels ledare avslöjat sin fredsplan.

Fredsförhandlingarns som gjordes utan palestinierna förslår att Jerusalem odelat ska vara Israels huvudstad och att de illegala israeliska bosättningarna ska erkännas.

”Dödade möjligheterna till två stater”

Husam Zomlot, som är palestiniernas utsände i Storbritannien, beskrev fredsplanen som en politisk cirkus och bedrägeri, skriver CNN.

– President Trump dödade just möjligheterna till en förhandlad tvåstatslösning, sade han till tidningen.

”Det är enkelt”

Enligt honom har palestinierna en annan plan för hur fred ska åstadkommas.

– Vägen framåt är välkänd. Israel måste avsluta sin ockupation som påbörjades 1967. Det är enkelt, sade han.

Vår svenska utrikesminister kommenterade fredsplanen med att förslaget inte levde upp till det Sverige och EU står för.

– Vi står upp för folkrätten och FN:s resolutioner, och för att freden ska vara hållbar och rättvis måste både Israel och Palestinas behov tas med. Och Palestina måste vara med i en förhandling som är förankrad i internationell rätt, säger Ann Linde (S) till SVT.

”Kan bli ett momentum”

Hon uttryckte att det i princip var positivt att en tvåstatslösning nu nämndes och även om palestinierna inte tycker att den här planen kan leda någonstans finns ändå en möjlighet att det kan leda till att förhandlingarna tas upp igen.

– Det kan kanske ändå bli ett momentum. När alla börjar prata om det igen och när alla ser att just de här lösningarna bygger inte på internationell rätt, så kanske man kan börja med ytterligare samtal i en fredsprocess, säger utrikesministern.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
President Abbas: ”En konspiration” Foto: Claudio Bresciani / TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer