”Jerusalem ska vara odelad huvudstad i Israel”

Uppdaterad
Publicerad

En tvåstatslösning, där palestinierna så småningom får en egen stat och 50 miljarder dollar i satsningar på jobb och infrastruktur, men där Jerusalem blir odelad huvudstad i Israel – på tisdagen presenterade Trump planen för fred i Mellanöstern.

Applåderna var många och långa när USA:s president Donald Trump presenterade den fredsplan han förhandlat fram tillsammans med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i Washington.

– I dag tar Israel ett stort steg mot fred, sa Donald Trump, om fredsplanen som han beskrev som en ”win-win” för både israeler och palestinier.

Palestinierna inte med

Att palestinierna inte var med vid förhandlingsbordet nämndes inte, däremot meddelade Trump att han har skickat ett brev med förslaget till fredsplan till palestiniernas president Mahmud Abbas.

Trump sa att Israel för första gången kommer släppa en plan över de eftergifter de är villiga att göra. En tvåstatslösning nämndes men palestinierna måste först uppfylla flera villkor för att nå dit enligt fredplanen.

– Vi ger dem tid att anta utmaningen. De får fyra år på sig, sade president Trump.

Det som sades tydligt att palestinerna får enligt planen är 50 miljarder dollar och fortsatt tillgång till Tempelberget som är heligt för flera religioner.

”Odelad huvudstad”

Men mest tid lades på de fördelar Israel kommer dra av fredsförhandlingarna.

– Jersulem kommer att vara Israels odelade huvudstad. Mycket viktigt – odelad, betonade presidenten.

När det blev Netanyahus tid att tala, vurmade han för alla sätt som Trump varit en vän till Israel och drog paralleller till den dag då president Truman erkände staten Israel år 1948.

– Det här är en historisk dag, sa Benjamin Netanyahu.

Erkänner alla ockuperade områden

Enligt den israeliska premiärministern erkänner nu Trump, och i förlängningen USA, alla de områden som av FN anses olagligt ockuperade av Israel, som de olagliga bosättningarna och hela Jordandalen.

Trump har redan erkänt Golanhöjderna samt Jerusalem som Israels huvudstad när han flyttade USA:s ambassad dit från Tel Aviv för ett drygt år sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.