”Det är ingen fredsplan – det är propaganda”

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen presenterade Trump den plan för fred mellan palestinier och israeler som han och Netanyahu förhandlat fram.
Men eftersom palestinierna lämnades utanför är det inte mycket till fredsplan, menar Said Mahmoudi, professor i internationell rätt som gästade SVT.

Vad innebär det att fredsplanen har förhandlats fram av Israel och USA utan palestinierna?

– Det här är ingen fredsplan, utan bara propaganda för internt bruk. För Trump och Netanyahu. De får det att framstå som århundradets största deal, men de har inte förstått problemet och att det inte går att köpa palestinierna. Inte ens 100 miljarder dollar skulle räcka. 

Hur kommer palestinierna och president Abbas att reagera?

– De kommer att avvisa det utan tvekan. Abbas har redan avvisat Jared Kushners plan. Det enda nya nu är att palestinierna får fortsatt tillgång till moskén på Tempelberget, men det räcker inte. Som de la fram fredsplanen kommer palestinerna antagligen inte ens komma till förhandlingsbordet. Jag ser inga som helst möjligheter för detta att lyckas.

Det talades om att Israel skulle göra eftergifter. Framkom det vilka?

– Det lät som att det Israel nu har ockuperat ska tillhöra Israel, men att resten som blir kvar blir palestiniernas. Men det går inte att bilda en stat av vad som är kvar med små osammanhängande fläckar här och där.

USA ger nu genom Trump sitt stöd till Israels alla bosättningar. Vad betyder det?

– Det kommer kvarstå att ockupationen är olaglig. Det går inte att ändra på efter 70 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer