Fotot visar när en lägre barriär i Arizona ersätts av en mur i september 2019 efter att dåvarande president Donald Trump beslutat om att miltära medel skulle finansiera muren mot Mexiko. Nu ska de pengar som avsatts till murbygget återföras till militären. Foto: AP Photo/Matt York)

President Biden stoppar muren mot Mexiko

Uppdaterad
Publicerad

Det kontroversiella planerna på en mur mellan USA och Mexiko, som var ett av förre presidenten Donald Trumps viktigaste valfrågor, fullbordas inte.

President Joe Biden har beslutat att de pengar som avsattes till bygget från försvarshögkvarteret Pentagons budget ska återföras till militären. Det rör sig om omkring 14 miljarder dollar – cirka 117 miljarder kronor.

Donald Trump krävde att Mexiko skulle bekosta bygget, vilket landet vägrade. USA:s representanthus stoppade statliga anslag till bygget. Så Trump tog pengar från militärbudgeten.

Samtliga kontrakt som är relaterade till barriärbygget ska annulleras, uppger en regeringstjänsteman och även en talesperson från Pentagon.

Två projekt ska dock sättas i gång: ett är att fylla hålen i Rio Grandes dalgång, hål som gjordes för barriären. Det andra är att förhindra jorderosion vid barriären som byggts i närheten av San Diego i Kalifornien.

Omfördelningen av anslagen var väntad. President Joe Biden meddelade att muren skulle stoppas när han tillträdde som president i januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.