USA:s president Joe Biden. Foto: Jim Watson/AP/TT

Biden om skuldtaket: Krisen avvärjd

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Joe Biden höll på fredagen lokal tid ett tal till nationen där han prisade överenskommelsen om att pausa taket för USA:s skuldberg och konstaterade att en hotande kris har avvärjts.

– Ingen fick allt de ville ha men det amerikanska folket fick vad de behöver. Vi avvärjde en ekonomisk kris och en ekonomisk kollaps, sade Joe Biden när han talade från Ovala kontoret i Vita huset i Washington.

Lagförslaget hamnade hos senaten som godkände det på torsdagen sedan representanthuset gett sitt ja på onsdagen. Förslaget förhandlades fram i förra veckan av presidenten, demokraten Joe Biden, och den republikanske talmannen Kevin McCarthy.

– Det var helt avgörande att vi fick igenom överenskommelsen. Insatserna kunde inte ha varit högre. Inget hade varit mer katastrofalt än att inte kunna betala landets skulder, sade presidenten.

Skriver på

Det enda som återstår innan överenskommelsen kan träda i kraft är en underskrift av presidenten.

– Jag kommer att skriva på den i morgon, sade Biden.

Få är helt nöjda med uppgörelsen, men många ledamöter anser att kompromissen är bättre än alternativet – att USA hamnar i svår finansiell turbulens, vilket skulle få effekter för hela världsekonomin.

I representanthuset röstade 314 för lagförslaget och 117 röstade emot. Av de som röstade emot var 71 republikaner och 46 demokrater.

I senaten röstades förslaget igenom med siffrorna 63–36, där främst republikaner röstade nej.

Pausar gräns

Överenskommelsen, som även rymmer begränsningar i statens utgifter, innebär att den gräns för USA:s statsskuld som politikerna satt upp inte ska gälla under en övergångsperiod. Skuldtaket har senast satts till 31 400 miljarder dollar – motsvarande drygt en miljon kronor per amerikan.

Men enligt den nya uppgörelsen återkommer frågan om skuldtaket därmed först i januari 2025, alltså efter nästa års presidentval. Under tiden kommer USA att fortsätta att låna pengar till statsbudgeten, vilket innebär att förhandlingarna i det splittrade Washington då befaras bli ännu svårare.

USA har en lagstadgad begränsning för hur mycket staten får låna. Taket infördes i samband med första världskriget. Att köpa obligationer, alltså att låna ut pengar till staten, beskrevs då som en patriotisk handling. USA är världens största ekonomi, men har i princip varit skuldsatt sedan landets födelse. Så har det fortsatt, och landet finansierar sig genom lån.

De ursprungliga skulderna kom från frihetskriget på 1700-talet och åtaganden mellan de 13 första delstaterna som bildade USA.

Formellt slog USA i skuldtaket – på 31 400 miljarder dollar – redan i januari. Men finansdepartementet har sedan dess kunnat betala för sig genom att skyffla runt befintliga resurser. Finansminister Janet Yellen har dock varnat för att det i början av juni inte längre går att hantera betalningarna på detta sätt.

Följdeffekterna skulle bli dramatiska och tvinga fram drastiska politiska åtgärder. De flesta räknar med att USA skulle anstränga sig till det yttersta för att fortsätta sköta sina räntebetalningar och amorteringar – för att undvika en katastrof på den globala finansmarknaden.

Åtstramningen som måste till utan nya lån skulle därför slå stenhårt mot pensionärer och andra mottagare inom USA:s socialförsäkringssystem och även innebära inställda betalningar till leverantörer och löpande verksamhet – inklusive försvaret. Detta scenario skulle skapa en djup recession i världens största ekonomi, enligt SEB:s ekonomer.

Källor: Bloomberg, SEB, The Wall Street Journal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.