Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör president Bidens tal på tvåårsdagen för stormningen av Kapitolium. Foto: AP

President Joe Biden talar – två år efter stormningen av Capitolium

Uppdaterad
Publicerad

Två år efter stormningen av Capitolium i USA delade president Joe Biden ut Presidentens medborgarmedalj till 14 personer.

– Historien kommer att komma ihåg ert namn, sa presidenten under sitt tal.

Biden talade i Vita huset på fredagen på årsdagen av stormningen av parlamentsbyggnaden.

14 personer tilldelades Presidentens medborgarmedalj – flera av dem postumt – bland annat poliser och personer som jobbat i nära anslutning till valet 2020. Detta var första gången Joe Biden under sitt presidentskap delade ut den typen av medalj.

– Allt detta eldades på av lögner kring valet 2020, men på den här dagen för två år sedan höll vår demokrati för att vi – folket – inte vek oss, sa presidenten.

President Joe Biden delade ut fjorton medaljer – bland annat till Caroline Edwards – efter stormningen av Capitolium. Foto: Mandel NGAN/AFP/TT

”Ni höll linjen”

Joe Biden lyfte särskilt fram de människor som stått upp för demokrati före, under och efter stormningen av Capitolium. Vita huset har kallat de 14 för ”hjältar” som visat mod och osjälviskhet i en stund av fara för USA, skriver Reuters.

– Ni höll linjen den dagen och vad som stod på spel var vår demokrati.

I sitt tal pratade Joe Biden mycket om vikten att inte ta demokratin för givet och att trots olikheter fortsätta försvara den. Att 6 januari är en påminnelse om att det inte finns några garantier.

– Jag är glad över att demokrater och republikaner kan jobba tillsammans. Att vi trots våra olikheter måste stå enade med en gemensam röst att det inte finns någon plats för valsabotage eller politiskt våld.

Stormningen av Capitolium

Eftermiddagen 6 januari 2021 samlades Trumpanhängare utanför parlamentbyggnadens västra sida. Hundratals anhängare stormade sedan avspärrningarna och tvingade sig upp för Capitoliums trappor.

Under flera timmar var upprorsmakarna i och runt parlamentsbyggnaden innan de fördes bort av polis. Fem personer dog efter stormningen.

Fredag morgon hölls en tyst minut vid Capitolium. På plats fanns Demokrater som Nancy Pelosi och Hakeem Jeffries.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.