Resenärer på Seouls centralstation tittar på president Moon Jae-Ins tv-sända nyårstal på onsdagen. Foto: TT

Sydkoreas president Moon: ”Tack Trump”

Uppdaterad
Publicerad

Nord- och Sydkorea har hållit formella samtal för första gången på två år. Mycket tack vare Donald Trump, enligt den sydkoreanske presidenten Moon Jae-In: – Han förtjänar ett stort erkännande, säger Moon.

Länderna möttes i den demilitariserade zonen som delat länderna sedan 1953. Det var lite drygt två år sedan det senaste mötet.

Tisdagens möte var en bra start, säger Moon vid en tv-sänd presskonferens. Så bra att Sydkoreas president öppnar för att träffa Nordkoreas Kim Jong-Un ansikte mot ansikte.

– Men det kan inte vara ett möte för mötets skull. För att hålla ett (med Kim) behöver rätt villkor uppnås och vissa resultat måste kunna garanteras.

Hätskt ordkrig

De senaste två åren har präglats av ett hätskt ordkrig mellan USA och Nordkorea. Nordkoreanska robot- och atomtester har besvarats med allt tyngre sanktioner.

USA:s president Donald Trump får ett sydkoreanskt tack för sin insats.

– Jag tycker att president Trump förtjänar ett stort erkännande för att han fått till stånd interkoreanska samtal, säger Moon.

– Det kan vara resultatet av USA-ledda sanktioner och tryck.

Sydkoreas president Moon Jae-In svarar på frågor i samband med sitt nyårstal i presidentpalatset Blå huset i Seoul på onsdagen. Foto: TT

Avveckling av kärnvapen

Moon Jae-In säger att det överhängande målet ligger fast: Nordkorea måste komma till bordet vad gäller avvecklingen av kärnvapen.

– Nedrustningen av kärnvapen på den koreanska halvön, som Nord- och Sydkorea kommit överens om, är vår grundläggande inställning som aldrig kommer att överges.

En återförening av länderna är inget som Sydkorea jobbar för i nuläget, tillägger Moon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.