Ekonomi var ett av ämnena när president Vladimir Putin höll sitt årliga tal till den ryska nationen. Foto: Alexander Zemlianichenko, AP/TT

President Putin: Ryssland ska ha uppnått flockimmunitet i höst

Uppdaterad
Publicerad

Ekonomi och pandemi stod i centrum när Rysslands president Vladimir Putin på onsdagen höll sitt årliga tal till nationen. Den upptrappade konflikten med Ukraina nämndes mer i förbigående. Samtidigt pågår landsomfattande demonstrationer till stöd för den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. 

I sitt tal, adresserat till parlamentets båda kamrar men egentligen riktat till hela nationen, fokuserade president Vladimir Putin främst på ekonomin. Inför ett relativt litet antal journalister och åhörare betonade han vikten av att få fart på de ekonomiska hjulen igen, som saktats ned rejält av pandemin liksom fallande världsmarknadspriser på olja och andra viktiga exportråvaror.

Flockimmunitet och växthusgas

När det gäller coronapandemin förväntar sig presidenten att Ryssland ska ha uppnått flockimmunitet till hösten. Officiellt har drygt 104 000 coronakopplade dödsfall skett i landet, men bedömare menar att mörkertalet är stort.

Presidenten adresserade även klimatfrågan, där han pekade ut en minskning av industrins utsläpp av fossil koldioxid som särskilt viktig. Putin uttryckte målet att utsläppen från landets största industricentra ska ner med 20 procent och sade att satsningarna på fossilfri energi intensifieras.

Den brännheta frågan om vad Ryssland vill uppnå när man samlar stora militära styrkor utmed gränsen mot Ukraina fick som väntat inte något klargörande svar. Den senaste händelseutvecklingen, som kraftigt försämrat relationerna med Väst, nämndes bara indirekt.

USA skärpte nyligen de ekonomiska restriktionerna som gällt alltsedan 2014, då Ryssland annekterade Krimhalvön. Åtgärder som haft betydelse för landets ekonomiska kräftgång.

I talet beskrev presidenten sanktionerna som ”orättvisa” och att det blivit en slags sport i omvärlden att göra anti-ryska utspel.

”Om andra länder vägrar dialog kommer Ryssland hitta andra sätt att bevaka sina intressen” sade presidenten.

Putin sade också att han hoppas att inga länder kommer att överträda Rysslands ”röda linjer”. Det framgår inte var dessa linjer skulle gå.

Landsomfattande protester

Nästan lika viktigt som det Putin sade i talet är det han inte sade. Den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj och dennes sviktande hälsa nämndes exempelvis inte vid namn.

Talet hölls från utställningshallen vid Manegetorget inte långt från Kreml. På samma torg planerar anhängare till Navalnyj hålla protestmöte. Demonstrationer pågår i över hundra städer runt om i landet i samband med talet. De betecknas som olagliga och flera deltagare har gripits, en av dem är Ljublov Sobol, nära medarbetare till Navalnyj, rapporterar Reuters.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.