Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT har mött en av de nyvalda borgmästarna, Izmir Zeqiri, som nu tvingas styra sin stad på distans från en liten albansk by. Foto: Cornelia Schauermann, Daniel Mihailescu/AFP

Efter våldsamheterna: Kosovos president öppnar för omval

Publicerad

Omval kan komma att hållas i de fyra kommuner i norra Kosovo som stått i fokus under de våldsamma protester som brutit ut där den senaste tiden. Det säger Kosovos president Vjosa Osmani efter ett samtal med Serbiens ledare.

– Vi tillåter våra medborgare att bestämma om de vill ha nyval och jag tror vi gå vidare med det utan problem, men vi behöver deltagande från deras sida.

Efter påtryckningar från Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz träffades Kosovos och Serbiens ledare för ett samtal i samband med toppmötet i Moldavien i torsdags.

Efter mötet sa Kosovos president, Vjosa Osmani, att det inte är uteslutet med omval om tillräckligt många lokala väljare undertecknar ett upprop för detta. Även Kosovos premiärminister, Albin Kurti, är öppen för omval skriver han på Twitter.

– Detta är första positiva signalen efter en mycket orolig vecka med spänningar och kraftigt våld. De jag pratar med här i Kosovo nu på morgon ser med försiktig lättnad på beskedet att premiärminister Kurti nu öppnar för omval i de fyra norra serbdominerade kommunerna, säger SVT:s Europakorrepsondent Christoffer Wendick.

Anklagade Serbiens president

Tidigare under dagen anklagade dock Osmani Serbiens president Aleksandar Vucic för att både politiskt och ekonomiskt stötta ”illegala strukturer som förvandlats till kriminella gäng”.

– Det här mötet är till för att träffa likasinnade europeiska ledare som är för fred, säkerhet och stabilitet och som tror på ett fritt och fredligt Europa. Jag anser inte att herr Vucic tillhör den gruppen. Det har han visat med både handlingar och ord, sa Osmani.

Vucic hävdade å sin sida att Serbien kommer att göra ”sitt yttersta” för att trappa ned spänningen och försöka övertala serberna att protestera lugnt och fridfullt.

”Måste lugna ner sig på båda sidor”

Att omval är vägen att gå håller även Lars-Gunnar Wigemark, chef EU:s Kosovo-mission, med om.

– I något skede måste nya val förmodligen hållas. Innan det kan ske så måste det också ske en förändring i förutsättningarna, man måste lugna ner sig på båda sidor, säger han till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.