Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed under ett tal i juni. Arkivbild. Foto: Mulugeta Ayene/AP/TT

Premiärministern uppmanar folket: Ta värvning i armén

Uppdaterad
Publicerad

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed uppmanar samtliga stridsdugliga civila att skriva in sig i armén för att slåss mot rebellerna i Tigray. Konflikten har spridit sig till flera av landets regioner där strider nu pågår.

– Visa prov på er patriotism, sa Abiy Ahmed under ett tal på tisdagen.

Förutom att ta värvning så uppmanas befolkningen även att bli landets ”ögon och öron” för att avslöja tigreanska spioner, skriver AP.

Vädjan görs mindre än två månader efter det att premiärministern utropat ett ensidigt eldupphör i striderna med rebellerna. Sedan dess har Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) gått på offensiven österut, i grannregionen Afar, och söderut i Amhara.

I slutet av juni meddelade rebellerna att de åter tagit kontrollen över Tigrays huvudstad Mekele, som föll i slutet av november.

Premiärminister Abiy Ahmed har tidigare lovat att konflikten i regionen skulle vara över på några veckor, en konflikt som i dagsläget varat i nio månader, bidragit till en allt mer tilltagande svältsituation samt försatt hundratusentals på flykt.

Fakta: Tigray

Regionen Tigray ligger i Etiopiens norra delar och befolkningen utgör omkring sex procent av landets 109 miljoner invånare. Regionen utgjorde tillsammans med regionen Afar och delar av Eritrea kärnlandet i det äldsta Etiopien.

Huvudstad är Mekele.

Stommen i den gerilla som störtade diktatorn Mengistu Haile Mariams regim 1991 utgjordes av tigreaner, vilka sedan kom att dominera den etiopiska politiken. Men deras inflytande har minskat under premiärminister Abiy Ahmeds styre sedan 2018 och i slutet av förra året lämnade partiet TPLF, som domineras av tigreaner, den styrande koalitionen.

Spänningarna resulterade i november i en fullskalig väpnad konflikt som fortfarande pågår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.