Bild från vallokal i Minsk. Foto: SERGEI GAPON/AFP/TT

Pressad Lukasjenko tippad vinnare i Belarus

Uppdaterad
Publicerad

Vallokalerna i Belarus har öppnat. Trots att oppositionen i Belarus är ovanligt stark inför presidentvalet pekar allt på att landets mångårige ledare Alexander Lukasjenko slutar som segrare. Enligt observatörer har det inte hållits ett fritt och rättvist val i landet på årtionden.

En oväntad kandidat har samlat oppositionen i Belarus (Vitryssland) och de senaste veckorna har präglats av protester mot landets styre. Den tidigare engelskläraren Svetlana Tichanovskaja, vars man själv kandiderade men greps i maj, har samlat de största folksamlingarna sedan Sovjetunionens fall 1991.

Lukasjenkos svar har varit stenhårt och enligt människorättsorganisationer har 1 300 människor gripits inför valet.

I lördagskväll greps också Tichanovskajas kampanjchef Maria Moroz. Det har ännu inte framkommit vad hon anklagas för.

”Vi är i majoritet”

Tichanovskaja har, trots ett förbud mot att oppositionen räknar röster, uppmanat sina väljare att bevaka vallokalerna.

– Vi är i majoritet och vi behöver inte något blod på gatorna. Låt oss försvara vår rätt att rösta tillsammans, sade Tichanovskaja i lördags, enligt Reuters.

I Minsk började de första väljarna, iförda munskydd, anlända till vallokalerna redan vid åttatiden på morgonen. En del av dem bar vita armband, något Tichanovskaja uppmanat sina anhängare att göra, skriver AFP.

Fusk och våld

Inget tyder dock på att Lukasjenko, som styrt landet sedan 1994, kommer att förlora makten.

– Valmyndigheten kommer inte låta det ske helt enkelt. Han kommer klara det hela genom först fusk och i andra hand våld, sade Belaruskännaren Ingmar Oldberg till TT inför valet.

Enligt utländska observatörer har det inte hållits ett fritt val i Belarus på 25 år, skriver Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.