Foto: Nyhetsbyrån TT

Kan stänga gränsen mot Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Norge är beredd att stänga gränsen mot Sverige för att förhindra terrordåd. Det framkom på dagens presskonferens.

I torsdags meddelade den norska säkerhetspolisen PTS att det fanns ett konkret terrorhot mot Norge. Sedan hotet kom har säkerhetsnivån i Norge höjts och flera potentiella mål har stängts som slottet och rådhuset i Oslo.

Polisen har fått förstärkning från försvaret för att hantera terrorhotet. Ett samarbete som polisen hävdar fungerar mycket bra. På presskonferensen meddelade polisen att helikoptrar står redo för fler insatser.

– Vi har väldigt kort tid från beslut till handling i det här. Det är väldigt bra, säger polisdirektören Odd Humlegård.

– Vi har fått all den hjälp och stöd vi behövt och efterfrågat.

Tidigt på lördagen meddelade Norge länderna i EU och Schengen att det krävs pass eller giltiga internationella id-kort för att kunna passera landets gränser. Anledningen till det är att Norge vill kunna stänga gränserna ”om det skulle behövas”.

Vad skulle få er att stänga gränsen mot Sverige?

– Det vore direkta konkreta tips.

– Vi beklagar att det bliev lite problem i samband med det här eftersom många reser i Norden utan pass eller giltiga id-handlingar.

Enligt polisen har de kapacitet att hålla upp den höga beredskapen och skyddet flera dagar och dessutom kan de få ytterligare hjälp av militären.

– Vi ska hålla ut så länge som det krävs, säger Humlegård.

Polisen poängterade också att man vill ha in tips och hjälp av allmänheten.

– Allmänheten är den största detektiven.

Tidigare på lördagen stängdes luftrummet över Norges andra största stad, Bergen. Enligt polisen på presskonferensen har stängningen av luftrummet över Bergen dock inte något med terrorhotet att göra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrorhot mot Norge

Mer i ämnet