Polisen använder gummikulor för att skingra hbtq-aktivister i Istanbul. Foto: TT

Gummikulor mot prideparad i Istanbul

Uppdaterad
Publicerad

Turkisk polis sköt gummikulor för att skingra Prideparaden i Istanbul, enligt AFP. Flera personer ska ha gripits av polis.

Vid 17-tiden rapporterades att turkisk polis sköt gummikulor för att skingra Istanbul Gay Pride, enligt AFP.

Pridetåget var planerat att avgå från Taksimtorget i Istanbul klockan 15 svensk tid.

Bilder från Taksimtorget visar flera personer som grips av polisen.

Enligt EHA News på twitter ska tio personer ha gripits.

Prideparad ska genomföras trots förbud

Den planerade prideparaden i Istanbul i Turkiet genomfördes trots myndigheternas förbud.

”Vi är inte rädda, vi är här, och vi kommer inte att förändra oss”, skrev arrangörerna i ett uttalande på söndagen.

Under eftermiddagen hade mindre grupper redan samlats på Taksimtorget, där paraden ska inledas, enligt TT. Flera vägar till torget har spärrats av, och ett stort antal poliser utrustade med bland annat vattenkanoner har kommenderats ut inför tågandet.

Myndigheterna drog under lördagen in tillståndet med hänvisning till ”oro för deltagarnas säkerhet” och allmän ordning.

En ultranationalistisk grupp har hotat att stoppa årets parad om inte myndigheterna gör det.

Kravallpolis skingrar hbtq-aktivister när de försöker samlas till Prideparad i Istanbul.

Pekar på säkerhet för besökande turister

”Paraden kommer inte att tillåtas med tanke på medborgarnas säkerhet, särskilt deltagarna själva, och turister som kommer att vara i området,” heter det i ett uttalande, enligt al-Jazeera.

LÄS MER: Gummikulor och tårgas mot Trans Pride i Istanbul

Myndigheterna säger också att inget tillstånd har sökts för att hålla paraden, men detta tillbakavisas av arrangörerna som säger att de sökt tillstånd för flera veckor sedan.

Amnesty International uttrycker ”djup oro” över förbudet.

”Regeringen bör skydda oss som hotas”

Prideveckans arrangörer säger också att ett förbud med hänvisning till säkerhetsskäl ger de grupper och individer som hotar tillställningen rätt.

– Skälen för förbudet mot vår parad är inte giltiga eller övertygande. Många andra parader hålls i samma område. Regeringen bör skydda oss, gruppen som hotas, inte nationalistiska fundamentalistiska grupper, säger Lara Guney, talesperson för Prideveckan, till al-Jazeera.

Har skingrats av polis de senaste två åren

Senast en prideparad tilläts i Istanbul, 2014, samlade den uppemot 100.000 deltagare och var en av de största demonstrationerna i den muslimska världen för hbtq-personers rättigheter. Prideparader hade då organiserats i staden i mer än ett årtionde.

LÄS MER: Rädsla för ökad hbtq-fientlighet i världen

Men året därpå, 2015, skingrades paraden av polis med vattenkanoner och tårgas sedan arrangörerna nekats tillstånd på grund av ramadan.

Förra året nekades arrangören tillstånd efter bombdåd i staden, och även då sköt polisen tårgas och gummikulor mot dem som var ute och protesterade.

Hotas av ultranationalister

Homosexualitet är inte olagligt i Turkiet, men toleransen mot hbtq-personer är låg i många delar av samhället.

Pridedemonstrant i Istanbul 2016, då polisen stoppade paraden med tårgas och gummikulor. Foto: TT

Fakta: Pride och våld

Pride-evenemang, som hålls för att fira eller hävda rättigheter för hbtq (homo-, bi-, trans- och queerpersoner), har en våldsam historia.

Det började i USA som minnesaktioner efter polistrakasserier mot homosexuella vid en razzia mot gaybaren Stonewall Inn i New York den 27 juni 1969.

Pridefestivalerna kom till Sverige 1979, även om de de första decennierna gick under andra benämningar, och finns nu i många av världens länder.

Östeuropa är en av de regioner där fenomenet har väckt starka känslor. Svenska representanter har flera gånger funnits på plats när våld utbrutit vid parader.

2003 misshandlades en deltagare i Stockholms pridefestival grovt av flera högerextremister.

Under 2010 års prideparad i Belgrad i Serbien anfölls deltagarna av hårdföra nationalister. Våldsamheter utbröt och sammanlagt 150 personer skadades.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.