Här berättar kungligheterna om tillfällena de haft det motigt i livet.

TV: Prins William och Harry pratar om sorgen: ”Vi stängde av alla känslor”

Uppdaterad
Publicerad

Det är ovanligt att kungligheter talar öppet framför en kamera om svårigheter de haft i livet. Men i ett nytt klipp från den brittiska kungafamiljen berättar prins Harry och William om hur de stängde in känslorna när deras mamma prinsessan Diana dog i en bilolycka 1997.

Klippet, som publicerades på den brittiska kungafamiljens hemsida i fredags, visar ett samtal mellan prins Harry, Kate Middleton och hennes man prins William. De pratar öppet om problem de ställts inför i livet, om mental ohälsa och vikten av att kunna prata öppet om hur man mår på insidan.

I klippet säger prins William att han och hans bror Harry haft svårt att prata om sin mamma prinsessan Diana efter att hon tragiskt dog i en bilolycka den 31 augusti 1997.

– Även Harry och jag har genom åren talat alldeles för lite om vår mamma, säger han och får medhåll av sin bror prins Harry.

”Det kan bli väldigt skadligt”

– Jag tänkte alltid för mig själv att vad är det för mening med att prata om det förflutna? Vad är det för mening med att prata om något som ändå bara gör en ledsen? Det kommer inte att förändra något, det kommer inte att göra att vi får henne tillbaka. Och när man börjar tänka så kan det bli väldigt skadligt, säger prins Harry.

Klippet är en del av en kampanj som kallas Heads Together som syftar till att bryta stigmat kring mental ohälsa, en kampanj som de brittiska kungligheterna har startat.

Redan tidigare i veckan talade bröderna öppet om den stora sorg de känt efter sin mammas död, då i en artikel i The Telegraph. Prins Harry sade då att han stängt av alla sina känslor de senaste 20 åren och att det definitivt påverkat både hans privata och yrkesmässiga liv.

– Jag kan lugnt säga att förlora min mamma vid 12 års ålder och därmed stänga av alla mina känslor i 20 år har haft en ganska allvarlig effekt, inte bara på mitt privatliv utan även på mitt arbete.

Som en del av kampanjen pratade också prins William och popstjärnan Lady Gaga via Facetime om psykisk ohälsa, ett samtal som Heads together la ut på Youtube.

Berättar om svårigheterna med att bli mamma

Kate Middleton deltog också i det nya klipp som publicerades i fredags.

Hon berättar om svårigheterna hon mötte den första tiden som mamma.

Att få barn, framförallt ens första barn, är en sådan otrolig förändring i livet. Inget kan riktigt förbereda en på det, säger hon.

Hon beskriver hur varken hon själv eller hennes man prins William visste hur de skulle bete sig de första dagarna med sin son George.

Våga prata om problem

Det är prins Harry, prins William och Kate Middleton som tillsammans har startat välgörenhetsorganisationen Heads Together.

Syftet är att lyfta fram problem med psykisk ohälsa och få fler att våga prata öppet om de problem man har.

Kampanjen startade 2016.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer