Prinsessan Diana. Foto: TT

Prinsarna: Intervjun bidrog till Dianas död

Uppdaterad
Publicerad

Det brittiska tv-bolaget BBC ber om ursäkt för en intervju med prinsessan Diana från 1995 som visat sig ha tillkommit med hjälp av oetiska metoder. Prinsarna William och Harry säger att intervjun med deras mor gjorde stor skada och bidrog till hennes död.

På torsdagen publicerades delar av BBC:s interna utredning om omständigheterna kring den uppmärksammande intervjun. Man har kommit fram till att den tidigare medarbetaren Martin Bashir använde lögner för att få prinsessan Diana att ställa upp i programmet ”Panorama” 1995, där hon bland annat pratade om sina äktenskapsproblem.

William: Bidrog till rädsla och paranoia

Prins William säger att intervjun starkt bidragit till att föräldrarnas förhållande tog slut men även till Dianas ”rädsla, paranoia och isolering” under hennes sista år i livet.

Diana och Charles skilde sig formellt 1996. Hon omkom året därpå, 36 år gammal, i en bilolycka då hon jagades av paparazzi i Paris.

-Det är min fasta övertygelse att detta ”Panorama”-avsnitt inte har någon legitimitet och aldrig bör sändas igen, säger prins William.

Harry: Ett steg mot rättvisa

Lillebror Harry säger i ett uttalande att ”detta är första steget mot rättvisa och sanning” men tillägger att de metoder som användes då fortfarande är vanliga.

”En exploateringskultur och oetiska metoder skapade ringar på vattnet som i slutändan kostade henne livet”, säger prins Harry.

Bashir ska bland annat ha visat upp förfalskade bankutdrag för prinsessan Dianas bror för att vinna förtroende, så att brodern skulle presentera dem för varandra. Bankutdragen skulle ge intrycket av att anställda vid hovet spionerade på henne.

Martin Bashir lämnade nyligen in sin avskedsansökan, av hälsoskäl enligt honom själv.

23 miljoner såg intervjun

Intervjun sändes den 20 november 1995 och sågs av 23 miljoner tittare. Året innan hade prins Charles erkänt att han varit otrogen, och BBC-intervjun innehöll Dianas första offentliga kommentarer till affären. ”Vi var tre i äktenskapet så det var lite trångt”, sade hon.

Hon berättade också om sitt eget utomäktenskapliga förhållande och om andra svårigheter i livet, bland annat ätstörningar. Prinsparet skilde sig året därpå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.