Priset för 212 kg tonfisk: 5,6 miljoner

Publicerad

5,6 miljoner kronor. Så mycket landade slutpriset på för ett 212 kilos exemplar av den blåfenade tonfisken från Stilla havet under den årliga nyårsauktionen på fiskmarknaden i Tsukiji i centrala Tokyo.

Även om priset för fisken kan tyckas högt – motsvarande 26 000 kronor per kilo – var det ändå bara hälften mot rekordet från 2013, då en köpare betalade drygt 12 miljoner kronor för ett exemplar.

Den blåfenade tonfisken från Stilla havet är en eftertraktad råvara för sushi, men forskare och miljöorganisationer kräver ett fiskestopp, eftersom beståndet sjunkit till en bråkdel av dess ursprungliga storlek.

Årets nyårsauktion kan bli den sista i Tsukiji eftersom fiskmarknaden, som är världens största, kan tvingas flytta för att ge plats åt en väg inför OS i Tokyo 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.