Professor Dag Blanck om försvarsminister Mattis avgång: ”Det är en allvarlig situation”

Uppdaterad
Publicerad

Det har uppstått en allvarlig situation efter att USA:s försvarsminister James Mattis meddelat att han avgår i februari.
– Han har städat efter presidenten, och många har litat på att så länge han finns vid presidentens sida finns det en viss stabilitet i amerikansk utrikespolitik. Det säger Dag Blanck, som är professor i Nordamerikastudier, till SVT:s Morgonstudion.

USA:s försvarsminister, general James Mattis, kommer att sluta. Han lämnar sin post i slutet av februari. 

Beskedet kom från president Trump i natt på Twitter.

– Försvarsministern har avgått som protest mot presidentens politik – vad gäller Syrien, men förmodligen även när det gäller tillbakadragandet av trupper från Afghanistan, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, i SVT:s Morgonstudion.

Vad är det han ser som problematiskt?

– Han delar inte presidentens åsikter. Han tycker att USA fortsatt ska ha en militär närvaro i Syrien.

Avskedsbrevet

– I sitt avskedsbrev är han väldigt skarp och kritiserar presidenten för att inte engagera sig i världen och för att vara eftergiven åt Ryssland och Kina. Han intar en annan position än presidenten, och det är väldigt ovanligt och allvarligt.

Professor Blanck säger att beskedet skapar oro.

– Folk är oroade. Mattis har setts som en sorts lugnande faktor under de här åren med president Trump. Han har rest runt när presidenten har sagt saker som oroat de allierade.

– Han har städat efter presidenten, och många har litat på att så länge han finns vid presidentens sida finns det en viss stabilitet i amerikansk utrikespolitik.

Vem kan ta över?

– Det vet vi inget om.

Vad får det här för följder den närmaste tiden?

– Det är en allvarlig situation. Presidenten har gått emot sina närmaste rådgivare när det gäller utrikespolitiken. Även utrikesminister Pompeo har avrått från detta, men han går sin egen väg.

Budgetproblem

Dag Blanck säger att den amerikanska budgeten också är ett problem för Trump.

– Senaten har lagt fram ett förslag på en temporär lösning, för att se till att förvaltningen är finansierad några månader till, men presidenten har sagt nej. Han vill ha pengar till sin mur mot Mexiko. Det kommer han förmodligen inte att få.

James N. Mattis, 68 år,  blev USA:s 26:e försvarsministern den 20 januari 2017.

Vid 18 års ålder värvades han av USA:s marinkår. Under mer än fyra årtionden förde han befäl över marinkåren inom olika positioner.

Han ledde insatser i Irak 1991 – och i Afghanistan 2001 och 2003, efter terroristattentaten i USA den 11 september 2001.

Mattis var även befälhavare vid USA:s och Natos centrala kommandon (U.S. Joint Forces Command, NATO’s Supreme Allied Command och U.S. Central Command).

Efter sin pensionering från USA:s marinkår 2013 var han verksam vid Hoover Institution på Stanforduniversitetet, som är specialiserat på studier av ledarskap, nationell säkerhet, strategi, innovation och effektiv användning av militär styrka.

Källa: Pentagon

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer