Donald Trump skriver på Twitter att USA nu har besegrat IS i Syrien. Foto: Evan Vucci/AP

USA drar sig ur Syrien – hävdar att IS har besegrats

Uppdaterad
Publicerad

USA har påbörjat ett tillbakadragande av sina soldater i Syrien, meddelar Vita huset, och betonar att åtgärden ska ses som att USA nu går in i en ny fas i kampen mot terrorrörelsen IS.

USA anser nu att terrorgruppens ”territoriella kalifat” har besegrats.

”Dessa segrar över IS i Syrien signalerar inte att slutet på den globala koalitionen eller striden (mot IS). Vi har påbörjat återvändandet av amerikanska trupper, samtidigt som vi övergår till nästa fas i kampen”, säger Vita husets pressekreterare Sarah Sanders i ett uttalande.

Syrienkriget

USA planerar nu ett ”totalt och snabbt” återkallande av trupperna.

Upp till 100 dagar

”Vi kommer att försäkra oss om att skyddet för styrkorna är korrekt och tillräckligt, men det kommer att ske så fort som möjligt”, svarar en regeringstjänsteman, som vill vara anonym, på en fråga om tidsplan för tillbakadragandet.

Enligt en källa som Reuters talat med är upplägget att tillbakadragandet ska ta mellan 60 och 100 dagar. Källan säger också att all personal inom amerikanska UD ska vara ute ur Syrien Inom 24 timmar.

Beslutet har fattats efter att USA:s president Donald Trump och Turkiets dito Tayyip Erdogan i fredags talat med varandra i telefon.

Samtidigt som uppgifterna började läcka ut på onsdagen skrev Trump på Twitter att USA nu har besegrat IS i Syrien, vilket enligt presidenten var ”enda skälet att befinna sig där under Trumps presidentskap”.

Men en av Trumps tillskyndare i senaten, republikanen Lindsey Graham håller denna gång inte med presidenten. Han säger att ett tillbakadragande är ”ett misstag”.

”Förödande konsekvenser”

”Ett amerikanskt tillbakadragande i detta läge innebär en stor seger för IS, för Iran, för Bashar al-Assad och för Ryssland. Jag fruktar att det kan få förödande konsekvenser för vår nation, för regionen och för hela världen”, säger Graham i ett uttalande.

Bashar al-Assad är Syriens president.

”Det kommer att innebära problem när det gäller att rekrytera framtida partners som är villiga att konfrontera radikal islam. Det kommer också att uppfattas som en svaghet i USA:s ansträngningar att hejda iransk expansion”, fortsätter han.

För närvarande har USA ungefär 2 000 soldater i Syrien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet