Foto: ROBERTO SCHMIDT

Professorn: Stormningen kan läka politiska splittringen i USA

Uppdaterad
Publicerad

Det är ännu oklart vad stormningen av Capitolium kommer innebära på sikt. Ett scenario är att det av många fördömda upploppet blir en enande händelse, enligt Johanna Möllerström, professor i nationalekonomi vid Georige Mason University.

– Det kan bli väckarklockan som behövs, säger hon i SVT Agenda.

Enligt Johanna Möllerström så beror mycket på hur de mer mittenorienterade politikerna i landet agerar efter stormningen.

– Inom både Republikanerna och Demokraterna finns det olika falanger och många som ligger huvudsakligen mot mitten. Om de kan samlas nu kan detta bli en enande kraft, mot något som man inte vill se mer av, säger hon.

Kongressen i USA stormad

– Det kan bli mycket bättre efter detta. Det kan bli väckarklockan som behövs för alla de fullständigt normala människor i USA som inte tycker att detta är en bra idé.

Kan bli värre

Men det redan turbulenta och splittrade politiska läget i USA kan också förvärras, enligt Johanna Möllerström, kanske så snart som vid ceremonin då Joe Biden svärs in som president.

– Det kan också gå åt andra hållet. Det pratas redan om att de som planerade stormningen planerar något liknande för den 20 januari. Vi får se hur det går, säger hon.

Hör Johanna Möllerströms analys av läget i USA i klippet ovan. Se hela extrainsatta Agenda på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kongressen i USA stormad

Mer i ämnet