Protester i Libanon mot regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals libaneser tog sig på lördagen ut på gatorna för att protestera mot regeringens hantering av den djupa ekonomiska kris som landet befinner sig i. Säkerhetsstyrkor svarade med gummikulor och tårgas.

Lördagens demonstrationer var de första sedan regeringen lättat på de restriktioner som infördes i och med coronakrisen.

Demonstranterna brände sopkorgar och slog sönder butiker i huvudstaden Beirut. Man krävde bland annat bättre levnadsförhållanden samt att de kommande parlamentsvalen bör tidigareläggas.

Libanons Iran- och Hizbollah-backade premiärminister Hassan Diab har suttit på makten sedan januari, då han tog över efter landets tidigare regering som tvingades avgå i höstas efter stora protester.

Men Libanons ekonomiska problem har fördjupats de senaste månaderna och landets valuta har förlorat halva sitt värde samtidigt som priserna har skjutit i höjden och företag, som även drabbats av coronakrisen, tvingats göra stora nedskärningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.