Se Linda Burghol, socialarbetare, berätta om de våldsamma demonstrationerna i Libanon. Foto: Pernilla Edholm/SVT

Protesterna tillbaka på Libanons gator

Uppdaterad
Publicerad

Trots utegångsförbudet skakas Libanon av våldsamma protester. En man sköts till döds och ett 60-tal personer har skadats under sammandrabbningar mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor.

De senaste dagarna har protesterna spritt sig till flera städer i Libanon. Den ekonomiska krisen har förvärrats under dom strikta restriktioner som genomförts under coronapandemin. Ett ord som ofta hörs i demonstrationerna är ordet hunger.

”Jag är hungrig – ska du slå mig för det?” ropar en demonstrant till polisen vid en sammandrabbning i Beirut. ”Jag är hungrigare än du!” svarar polisen.

Banker i brand

Mest våldsamt har det varit i staden Tripoli i norra Libanon, där flera banker satts i brand. Socialarbetaren Linda Burghol som driver ett soppkök i Tripoli säger till SVT Nyheter att behoven växer för varje dag. Många har inte fått lön på över två månader.

Enorma folkliga protester mot korrupta politiker tog fart i Libanon i höstas. Idag räknas 45 procent av landets befolkning som fattig.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.