Förutom tårgas och vattenkanoner sköt libanesisk kravallpolis gummikulor mot demonstranterna. Foto: EPA/TT

Våldsammaste helgen sedan protesterna i Libanon började

Publicerad

Slutet på den så kallade “vredens vecka” i Libanon visade ett riktigt ilsket ansikte. Hundratals personer skadades i den mest våldsamma helgen sedan protesterna startade den 17 oktober.
– Det här gjorde oss starkare, säger demonstranten Mona till Reuters.

“Det luktar vinäger”, skriver flera på Twitter.

Röken av tårgas låg tung över flera kvarter i Beiruts Downtown. Efter lördagens våldsamheter trotsade demonstranterna ovädret och begav sig ut förberedda på söndagen. Vinäger underlättar nämligen andningen i den svidande och stickande gasen, sägs det.

Hundratals skadade

Nästan 500 personer skadades under helgens oroligheter, enligt sjukvårdspersonal, skriver AP. Säkerhetsstyrkornas hårda respons har kallats ”brutal”, och fördöms av människorättsorganisationen Human Rights Watch.

– Jag är inte alls rädd. Tvärtom, det här gjorde oss starkare. Vi kommer inte att lämna våra vänner ensamma, vi kommer inte att överge Libanon. Vi är här för att försvara vår sak, säger demonstranten Mona till nyhetsbyrån Reuters.

Kravallpolisen sköt vattenkanoner rakt mot demonstranterna och gummikulor avlossades. 

Demonstranterna sköt i sin tur fyrverkerier mot säkerhetsstyrkorna och kastade sten. Med tennisracket slog de tillbaka tårgasbehållarna mot avfyrarna.

Kyrkklockorna ringde och moskéns böneutrop ekade över Martyrernas torg – ett sätt för de religiösa institutionerna att inge lugn och mana till fred, men också varna för oroligheter, skriver bland annat libanesiska nyhetskanalen MTV. Och det var ett vanligt inslag när Libanons inbördeskrig rasade, berättar libaneser som växte upp under krigsåren.

Inte längre fredlig

Protesterna i Libanon har pågått sedanden 17 oktober och den hundrade dagen närmar sig. De första veckorna sjöng libaneserna: “Fredlig, fredlig, den här revolutionen är fredlig”. Men sedan “vredens vecka” utlystes i förra veckan hörs nu nya slagord på gatorna: “Inte fredlig, inte fredlig, det här är en revolution och inte en sång”, rapporterar Washington Post

– Efter tre månader av revolution har de (politikerna) bevisat att de inte kommer att förändras. De lyssnar inte och har ingenting att ge, säger Mazen till AFP.

Krismöte om säkerheten

Presidenten Michel Aoun har kallat till ett säkerhetsmöte med både inrikes- och försvarsministern för att diskutera landets kris, enligt den libanesiska nyhetsbyrån NNA.

Under måndagen uppdaterade svenska ambassaden i Beirut reseinformationen gällande Libanon och Mellanösternregionen. Resenärer uppmanas att undvika stora folksamlingar samt demonstrationer runt centralbanken i Hamra och andra banker på grund av risk för sammandrabbningar, skriver ambassaden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.