Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur Rita Madeira ser på möjligheterna att kunna bo kvar i Lissabon. Foto: SVT/David Westling

Protester i Lissabon mot höga bostadspriser

Uppdaterad
Publicerad

Turismen, utländska investerare och distansarbetare har bidragit till att driva upp hyrorna och bostadspriserna i Lissabon. Något som lett till protester i Portugals huvudstad.

– Det påverkar hur jag ser på en möjlig framtid i Lissabon, säger studenten Rita Madeira.

Samtidigt som turismen, utländska investerare och distansarbetare har hjälpt till att sätta fart på Portugals ekonomi har det också lett till höjda hyror och bostadspriser.

Nu har unga Lissabonbor tagit till gatan för att protestera mot utvecklingen. En av dem är studenten Rita Madeira, som bor i en trerummare tillsammans med två andra. Trots att hon jobbar heltid samtidigt som hon pluggar är det en omöjlighet för henne att hyra en egen lägenhet.

– Det är svårt eftersom ett rum kan kosta 700, 800 euro i månaden här i området. Men även längre bort från centrum är priserna uppblåsta, säger hon.

Regeringen har föreslagit reformer för att få bukt med problemet. Avsluta ett visumprogram för utländska investerare, införa begränsningar för kortuthyrning och tvinga ägare att hyra ut lägenheter under längre tid.

”Inte tappat hoppet”

Kritiker tror inte att förslagen kommer att få önskad effekt.

– Lösningarna måste vara multidisciplinära och inte specifikt angripa tjänstesektorn, säger Carla Costa Reis, grundare av uthyrningsföretaget Turisma.

Demonstranterna är inte heller nöjda utan efterlyser mer omfattande reformer.

– Jag är öppen för möjligheten att flytta till en plats där hyrorna är mer överkomliga. Men samtidigt har jag inte tappat hoppet om att vi kan fortsätta att kämpa för en stad där det är möjligt att bo, säger Rita Madeira.

Se inslaget i videospelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.