Foto: TT

Protester mot Polens nya regering

Uppdaterad
Publicerad

Polens nyvalda konservativa regering, som har egen majoritet i parlamentet, möts nu av kraftiga protester. Många polacker anklagar regeringen för att vilja sätta demokratin ur spel. Bland kritikerna finns den gamle fackföreningsledaren Lech Walesa.

Tusentals personer demonstrerade på lördagen i Warszawa och andra polska städer mot den nya konservativa regeringen som man anser undergräver demokratin.

Tillsätter nya domare

Regeringens agerande i utnämningen av domare i författningsdomstolen har skapat en politisk kris. Den anklagas för att vilja politisera landets högsta domstol. Regeringen vill själv tillsätta fem nya domare och vägrar att erkänna de domare som utsågs av den förra liberala regeringen kort innan den avgick.

Polens nya medielagar

Bland kritikerna finns också den legendariske solidaritetsledaren och förre presidenten Lech Walesa. Han är kritisk till regeringens tillvägagångssätt och uppmanar till en ”öppen och demokratisk” reformprocess.

”Inbördeskrig”

– Om de inte gör så, jag varnar dem, det kommer att sluta i ett inbördeskrig, sade Walesa.

Ärkekonservativa Lag och rättvisa (PiS) vann en klar seger i valet för knappt två månader sedan. Ny premiärminister blev Beata Szydlo, men partiet leds förre premiärministern Jaroslaw Kaczynski som anses vara den som styr regeringens arbete i bakgrunden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polens nya medielagar

Mer i ämnet