Protester mot stigande matpriser i Syrien

Publicerad

I Damaskus håller flera matbutiker stängt eftersom valutans värde faller dramatiskt. Priserna på vanliga matvaror höjs flera gånger per dag och allt fler protesterar mot de höga matkostnaderna.

– 9 miljoner människor får inte tillräckligt med kalorier i Syrien i dag, säger Jessica Lawson på World Food Programme till SVT.

Efter nio år av krig är Syriens ekonomi lika ödelagd som många av landets städer. Coronapandemin och krisen i grannlandet Libanon har förvärrat situationen. Nästa vecka väntas nya amerikanska sanktioner mot alla länder och företag som handlar med Syriens regering. För varje dag faller nu värdet på det syriska pundet till nya rekordlåga nivåer.

– Matpriserna är i dag sexton gånger högre än de var före kriget. För en vanlig familj som vill sätta mat på bordet för sina barn har utmaningen aldrig varit så stor, säger Jessica Lawson, på FN:s världslivsmedelsprogram World Food Programme till SVT.  

Hon säger att konflikten i landet leder till hunger men att det finns flera andra orsaker som gör situationen så sårbar nu.

Vid årets början handlades en amerikansk dollar för 700 syriska pund. Idag kostar en dollar mer än 3000 syriska pund.

al-Assad har sparkat premiärministern

Under den senaste veckan har det hållits protester mot de höga priserna på flera håll. I Suweida i södra Syrien där många invånare tidigare varit lojala med den syriska regeringen har demonstranter krävt president Bashar al-Assads avgång.

I en överraskande manöver sparkade presidenten igår premiärminister Imad Khamis som suttit på sin post sedan 2016. Khamis ersätts tillsvidare av den tidigare vattenresursministern Hussein Arnous.

”Människor börjar bli desperata”

Kriget i Syrien har pågått sedan 2011 och dödat fler än 380 000 människor.

– Vi följer protesterna, de är ett tecken på att människor börjar bli desperata. 9 miljoner människor får inte tillräckligt med kalorier i Syrien i dag. De berättar för oss att de sätter sig i skuld och säljer sina tillgångar för att köpa mat. Det betyder att det kommer bli värre innan det blir bättre, säger Jessica Lawson på World Food Programme till SVT.

Även före coronapandemin räknades 80 procent av Syriens invånare som fattiga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.