Protestledare i Marocko riskerar långa fängelsestraff

Uppdaterad
Publicerad

I marockanska Casablanca har rättegången mot ledaren och aktivister inom Rif-rörelsen påbörjats. De anklagas för att ha destabiliserat landet. Rörelsens protester har pågått från och till under ett års tid sedan en fiskhandlare klämdes ihjäl i en sopbil, då han försökte rädda sin beslagtagna fisk.

Nasser Zefzafi greps i maj i år och har suttit anhållen i Casablanca sedan dess. Han anses vara Rif-rörelsens främsta ledare. I en fullsatt rättssal påbörjades under tisdagen rättegången mot honom, efter att ha skjutits upp flera gånger. Utanför rättssalen samlades anhängare till rörelsen, som går under namnet ”Al-Hirak al Shaabi”.  

Protesterna i Rif-regionen, i norra Marocko, har till största del handlat om sociala reformer och ekonomisk utveckling – med vädjan om fler jobb och möjligheter till utbildning. Regionen präglas nämligen av hög arbetslöshet och kriminalitet. Gnistan till protesterna tändes däremot ifjol efter att fiskhandlaren Mouhcine Fikri klämdes ihjäl i en sopbil. Fikri försökte rädda sin fisk som beslagtagits av myndigheterna eftersom fångsten bestod av svärdfisk – något som på grund av säsongen var förbjudet att fiska.  

Aktivister greps efter demonstrationer

Protesterna trappades upp ytterligare i maj i år. Ledaren Nasser Zefzafi avbröt en imam mitt under fredagsbönen och uppmanade Rif-borna att samlas på gatorna, vilket han nu riskerar att få dödsstraff för. Demonstrationerna spreds sig från kuststaden Al Hoceima i Rif, till Marockos huvudstad Rabat. Uppemot hundratusen människor samlades där i stöd för Rif.  

De marockanska myndigheterna svarade genom att gripa hundratals aktivister och demonstranter. De anklagade rörelsen och dess aktivister för att vara separatister och emot nationen. Något rörelsen officiellt förnekat.  

Förutom Zefzafi har också många andra gripits. Ett 30-tal personer riskerar nu fängelsestraff mellan fem till 20 år för bland annat att ha ”undergrävt den nationella säkerheten”. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.